Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā sabiedriskā sektora darbinieki izcīna lielākas algas

© Tass/Scanpix

Vācijas arodbiedrības un valdība aizvadītajā naktī vienojušās par 7,5% algu pieaugumu aptuveni 2,3 miljoniem sabiedriskā sektora darbinieku nākamo divarpus gadu laikā.

Vienošanās paredz algas palielināšanu par 3,19% no 1.marta, tas nozīmē ar atpakaļejošu datumu, un vēl par 3,09% no 2019.gada 1.aprīļa un par 1,06% no 2020.gada 1.marta.

Zemu atalgotie darbinieki saņems arī vienreizēju piemaksu 250 eiro apmērā, un tiks mainītas atalgojuma shēmas sabiedriskā sektora darbiniekiem, padarot tās caurspīdīgākas.

Vienošanās panākta pēc trīs dienu ilgām sarunām un streikiem, kuru dēļ pagājušajā nedēļā tika traucēta aviosatiksme un tika apgrūtināts sabiedriskā sektora darbs.

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers paziņoja, ka ir apmierināts ar sarunu iznākumu. Viņš norādīja, ka vienošanās padarīs sabiedrisko sektoru pievilcīgāku, bet neizmaksās valdībai pārāk dārgi.

Ministrs atklāja, ka algu palielināšana izmaksās federālajai valdībai aptuveni 2,2 miljardus eiro gadā.

Pašvaldību iestādes, kas arī piedalījās sarunās, atvēlēs vēl 7,5 miljardus eiro.

Arī arodbiedrība "Verdi", kas organizēja vairāk nekā 150 000 sabiedriskā sektora darbinieku streiku pagājušajā nedēļā, un arodbiedrību DBB ir apmierinātas ar vienošanos.

"Tas ir labākais rezultāts daudzu gadu laikā," paziņoja "Verdi" vadītājs Franks Bzirske.

Abas arodbiedrības, sākot pēdējo sarunu kārtu, pieprasīja 6% algu pieaugumu vai, mazākais, algu palielināšanu par 200 eiro.

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka tiks pieņemts likums, attiecinot vienošanos arī uz ierēdņiem, tiesnešiem un karavīriem.