Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Irākā vairāk nekā 300 "Islāma valsts" džihādistus soda ar nāvi

© EPA/Scanpix

Irākas tiesas par piederību džihādistu grupējumam "Islāma valsts" vairāk nekā 300 cilvēku, arī ārzemniekiem, piespriedusi nāvessodu, trešdien pavēstīja avots tieslietu struktūrās.

Bijušo džihādistu lietas tiek izskatītas divās tiesās, no kurām viena ir netālu no bijušā džihādistu bastiona Mosulas, bet otra Bagdādē, kur tiek izskatītas daudzas pret apsūdzētajiem ārzemniekiem un sievietēm ierosinātās lietas.

Kopš janvāra galvaspilsētā 103 ārzemniekiem piespriests nāvessods, bet 185 mūža ieslodzījums, sacīja avots.

Vairums notiesāto sieviešu ir no Turcijas un postpadomju valstīm.

Tiesa Tel Keifā, netālu no Mosulas, 212 cilvēkiem piespriedusi nāvessodu, 150 mūža ieslodzījumu un 341 citus cietumsodus, teiks Augstākās tieslietu padomes pārstāvja Abdessatara Bairakdara paziņojumā.

"Publiskās tiesas sēdēs, kas veiktas atbilstoši likumam un kuru gaitā bija garantētas tiesājamo tiesības, tika pierādīts, ka viņi pastrādājuši kriminālus nodarījumus," teikts paziņojumā.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.