Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja izveido telefonsakaru tiešo līniju

© AP/Scanpix

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja izveidojušas telefonsakaru tiešo līniju abu valstu līderiem, gatavojoties nākamnedēļ gaidāmajam samitam, kura mērķis ir kliedēt spriedzi Korejas pussalā.

Izmantojot tiešo līniju, kas savieno Dienvidkorejas prezidenta Zilo namu un Phenjanas ietekmīgo Valsts lietu komisiju, veikts veiksmīgs izmēģinājuma zvans, apliecināja Dienvidkorejas prezidenta birojs.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns plāno veikt pirmo telefonsarunu vēl pirms nākamo piektdien gaidāmās pirmās tikšanās klātienē uz abu valstu robežas Phanmundžomas pamiera ciematā.

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmējušas zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli.

Dienvidkoreja februārī pēc sarunām ar Kimu Čenunu Phenjanā paziņoja, ka viņš apsvērtu atteikšanos no kodolieročiem apmaiņā pret ASV drošības garantijām.

ASV prezidents Donalds Tramps minējis, ka viņa tikšanās ar Kimu varētu notikt maijā vai jūnija sākumā.

Trampa un Kima tikšanās varētu notikt Šveicē, atsaucoties uz saviem avotiem, trešdien vēstīja telekanāls NBC. Kā citas iespējamās tikšanās vietas telekanāls CNN minējis Zviedriju un Singapūru, kā arī Vjetnamu.