Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēla neizraidīs āfrikāņu migrantus, jo neviena cita valsts tos negrib uzņemt

© REUTERS / Scanpix

Izraēla otrdien paziņoja, ka tā ir atteikusies no plāna izraidīt valstī nelegāli ieradušos afrikāņu imigrantus, jo nav atradusi nevienu valsti, kas būtu gatava viņus uzņemt.

Saskaņā ar šo plānu tiktu izraidīti 42 000 eritrejiešu un sudāniešu imigrantu, kas pašlaik dzīvo Izraēlā, bet kuriem ir liegts bēgļa statuss.

Valdības juridiskie konsultanti informēja Augstāko tiesu par šī plāna atcelšanu pēc tam, kad zināmas, bet vārdos nenosauktas valstis atteicās uzņemt šos imigrantus, pavēstīja ziņu avots valdībā.

"Šajā stadijā pārcelšanas uz citu valsti iespējamība vairs nav būtiska," paziņojumā atzina juridiskie konsultanti.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu iepriekš bija pieminējis Ruandu kā iespējamu valsti šo imigrantu uzņemšanai. Šomēnes Uganda paziņoja, ka tā "izskata" Izraēlas priekšlikumu uzņemt izraidāmos.

Izraidīšanas plāns bija izpelnījies kritiku, tostarp no ANO bēgļu aģentūras, holokaustā izdzīvojušo un Izraēlas pilsoniskās sabiedrības pārstāvju puses.

Valdība sākotnēji bija paziņojusi, ka piedāvās nelegālajiem imigrantiem 3500 ASV dolārus (2800 eiro), ja viņi labprātīgi aizbrauks, bet pretējā gadījumā viņiem draudēs ieslodzījums uz nenoteiktu laiku un iespējama piespiedu izraidīšana.

Drīz pēc ziņas par šī plāna atcelšanu Netanjahu tviterī ierakstīja, ka viņš instruējis iekšlietu ministru Arji Deri "nekavējoties sagatavoties aizturēšanas centru atkalatvēršanai" un radīt "līdzekļus šīs problēmas risinājuma atrašanai".

Premjers atsaucās uz Holotas aizturēšanas centra Izraēlas dienvidos slēgšanu februārī.