Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Prognozē, ka nafta un metāli kļūs vēl dārgāki

© Reuters/Scanpix

Naftas cenas pasaules tirgū šogad varētu pieaugt par 23% saistībā ar spēcīgu ekonomikas izaugsmi, bet metālu cenu kāpumu veicina pašreizējās tirdzniecības nesaskaņas, otrdien paziņoja Pasaules Banka (PB).

PB paaugstināja vidējās naftas cenas prognozi šim un nākamajam gadam līdz 65 dolāriem (53,22 eiro) par barelu, salīdzinot ar 53 dolāriem (43,39 eiro) pērn, kas daļēji skaidrojams ar ģeopolitiskiem riskiem.

Tikmēr metālu cenas šogad pieaugs par 9%, bet lauksaimniecības produktu cenas varētu palielināties par 2%, ņemot vērā ASV un Ķīnas tirdzniecības nesaskaņas, prognozē banka.

Banka brīdina, ka šobrīd apspriestā politiskā rīcība, tostarp papildu tarifi, ražošanas apjoma samazinājumi un sankcijas, rada riskus īstermiņa prognozēm.

Tikmēr globālās ekonomikas izaugsme, kas pērn sasniedza 3,1% un šogad varētu turpināt paātrināties, veicina naftas cenu kāpumu, tām pirmajā ceturksnī pieaugot par 10%.

Tāpat naftas cenu pieaugumu veicina aizvien pieaugošās ģeopolitiskās bažas un jēlnaftas ieguves apjoma samazinājumi, skaidro PB.

Tajā pat laikā metālu cenu pieaugumu stimulē tirdzniecības nesaskaņas starp ASV un Ķīnu, kuras pagājušajā mēnesī saasināja Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa noteiktie muitas tarifi tērauda un alumīnija importam.