Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Uz talku sanāks arī latvieši Dānijā, Spānijā, Vācijā, Lielbritānijā un Austrijā

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Eiropas Latviešu apvienības (ELA) aicinājumam piedalīties Latvijas Lielajā Talkā jau otro gadu atsaukušās latviešu kopienas visā Eiropā - šodien diasporas latvieši talko Dānijā, Spānijā, Lielbritānijā, Vācijā un Austrijā, informēja ELA.

Šajās talkās diasporas latvieši aprūpēs Latvijai un latviešiem svarīgas vietas ārvalstīs - tiks sakopti latviešu centri, vēstniecību dārzi un latviešu atdusas vietas. Akcijā arī šogad ir iekļauta jūras piekraste. 2017.gadā tika aprūpēta Ziemeļjūras piekraste Gērnsijā, Lielbritānijā. Lielbritānijā talka notiks Gērnsijas salā un Almelijas ciematā, bet Vācijā - Latviešu centrā "Bērzaine".

ELA skaidroja, ka talkošana ir arī veids, kā mītnes zemēs izcelt ar Latvijas un Baltijas vārdu saistītas vietas - pagājušajā gadā Reikjavikas latvieši talkoja pie pieminekļa "Atbalss", ko Latvija Islandei dāvināja pateicībā par neatkarības atjaunošanas atzīšanu. Bet šogad Kopenhāgenas latvieši ar atraktīvu akciju atdzīvinās iecienītu jauniešu pulcēšanās vietu pilsētā - "Lietuvas laukumu", kam piekļaujas arī Latvijas gatve.

Jaunpienācēja akcijai šogad ir Spānija, kur talkotāji tiksies Alkojas jauniešu centrā. Visās šajās akcijās diasporas latvieši aicinās arī citus savu mītnes zemju iedzīvotājus ķerties pie grābekļiem, stādiem un otām, lai veidotu vidi zaļāku un sakoptāku.

Dalība Lielajā Talkā iedzīvina pirmajā Eiropas Latviešu kongresā (2017) pausto diasporas latviešu apņemšanos "veidot zinošu un līdzatbildīgu sabiedrību kā katalizatoru vides un dabas vērtību iekļaujošai valsts attīstībai", uzsvēra ELA. Kongresa pieņemtajā Simtgades ceļa kartē diasporas latvieši šajā nolūkā pauda gatavību iesaistīties iniciatīvās ar mērķi apzināt un saglabāt Latvijas dabas vērtības un tās popularizēt ārzemēs, diasporā smelties videi draudzīgas prakses piemērus un veidot pieprasījumu pēc atbilstošas politikas Latvijā un Eiropā.

ELA aicinājusi sakopšanai izvēlēties Latvijai vai latviešiem nozīmīgas vietas Eiropā, proti, vietas, kas īpaši saistītas ar Latvijas valstiskuma un tautas vēsturi (vēsturisku notikumu vietas, kapavietas), trimdas sabiedrisko vai kultūras aktivitāšu piemiņu (latviešu nami, draudzes nami, sabiedrisku akciju vai kultūras svētku vietas), ar izcilu tautiešu dzīvi vai darbību saistītas vietas, kā arī ar pašreizējo diasporas sabiedrisko vai kultūras dzīvi saistītas vietas (saietu nami, Valsts svētku, Līgosvētku vai citu svētku vietas un to apkaime, latviešu organizācijas atbalstošu pašvaldību norādītas vietas).

14.aprīlī talka notiks Lielbritānijā Latviešu centrā "Straumēni", bet 5.maijā - arī Turcijā.