Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Tūkstošiem cilvēku Spānijā protestē pret tiesas spriedumu izvarošanas lietā

© SCANPIX

Aptuveni 35 000 cilvēku sestdien izgājuši Pamplonas ielās, lai trešo dienu pēc kārtas protestētu pret tiesas spriedumu izvarošanas lietā.

2016.gadā Svētā Fermina svētkos, kas slaveni ar vēršu skrējieniem, pieci vīrieši mājas vārtrūmē izvaroja 18 gadus vecu meiteni.

Spānijas tiesa ceturtdien attaisnoja viņus apsūdzībās grupveida izvarošanā, bet notiesāja par seksuālu vardarbību, piespriežot katram deviņus gadus cietumā.

Vīrieši ar saviem telefoniem nofilmēja uzbrukumu, un viņu advokāts tiesā apgalvoja, ka meitenes sejas izteiksme - aizvērtas acis un atsvešināta sejas grimase - liecinot, ka viņa piekritusi šādam seksuālam kontaktam.

Prokuratūra savukārt apgalvoja, ka meitene nav spējusi pakustēties, jo bijusi šausmu pārņemta.

Saskaņā ar Spānijas krimināllikumu nepieciešami pierādījumi par vardarbību vai iebiedēšanu, lai pierādītu apsūdzību izvarošanā, un daudzos gadījumos, šādus pierādījumus nav iespējams iegūt.

Meitenes advokāti paziņojuši, ka pārsūdzēs tiesas spriedumu.

Sabiedrības sašutums par tiesas lēmumu pamudinājis Spānijas konservatīvo valdību paziņot, ka tā apsvērs likumu grozīšanu, kas attiecas uz izvarošanu.

Līdz sestdienai 1,2 miljoni cilvēku bija parakstījuši petīciju ar aicinājumu atstādināt no amata tiesnešus, kas pieņēmuši spriedumu šajā lietā.