Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā vēl nav nobrieduši aizliegt pakļaušanos Rietumu sankcijām

© TASS / Scanpix

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome ceturtdien atlikusi balsojumu par pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas aizliegtu valsts teritorijā pakļauties sankcijām, ko Rietumi piemērojuši Krievijai.

Likumprojekts paredz līdz četriem gadiem ilgu cietumsodu un līdz 600 000 rubļiem (8152 eiro) lielu sodanaudu par atteikšanos kārtot biznesa darījumus, ievērojot sankcijas, ko citas valstis noteikušas Krievijai.

Valsts dome otrajā likumprojekta lasījumā nolēma atlikt balsojumu un apspriest likumprojektu ar biznesa pārstāvjiem un ekspertiem.

Pirmajā lasījumā otrdien likumprojekts tika apstiprināts vienbalsīgi.

Likumprojekts paredz līdz četriem gadiem ilgu cietumsodu un līdz 600 000 rubļiem (8152 eiro) lielu sodanaudu par atteikšanos kārtot biznesa darījumus, ievērojot sankcijas, ko citas valstis noteikušas Krievijai.

Likumprojekts arī paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu Krievijas pilsoņiem, kas tīšuprāt piedalās sankciju īstenošanā pret Krieviju, piemēram, nododot ārvalstīm vai organizācijām informāciju par Krieviju.

Mediji bažījas, ka šo likumu varētu vērst pret pētniecisko žurnālistiku vai deputātiem, kuri tiekas ar amatpersonām ārvalstu vizīšu laikā.

Kritiķi arī norāda, ka šo likumu nav iespējams realizēt.

Biznesa laikraksts "Vedomosti" norāda, ka likums vērstos pat pret Krievijas finanšu ministriju, ņemot vērā, cik neskaidri likumprojektā ir definēts pārkāpums.

Laikraksts norāda, ka lielākā daļa ekspertu un uzņēmēju, kas ir intervēti, nodēvējuši šo likumprojektu "par pilnīgu murgu".

Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienība trešdien paziņoja, ka šāda likumprojekta pieņemšana ir absolūti nepieņemama.

Valstij piederošās bankas "VTB Bank" valdes priekšsēdētājs Andrejs Kostins intervijā ziņu aģentūrai "Interfax" sacīja, ka viņš un konglomerāta "Renova" direktoru padomes priekšsēdētājs Viktors Vekselbergs, kuri paši iekļuvuši Rietumu "melnajā sarakstā", iebilst pret šo likumprojektu.

"Mēs uzskatām (..), kas tas pastiprinās kaitējumu Krievijas ekonomikai," pēc tikšanās ar valdošās partijas deputātiem paziņoja Kostins.

Likumprojektu ierosināja parlamenta frakciju līderi un Krievijas parlamenta augšpalātas Federācijas padomes spīkere Valentīna Matvijenko.

Pēc likumprojekta apstiprināšanas pirmajā lasījumā šķita, ka tas tiks ātri pieņemts, taču Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienība brīdināja, ka likumprojekts pasliktinās biznesa klimatu, paredzot kriminālapsūdzības un palielinot administratīvo spiedienu uz uzņēmumiem.

Uzņēmumu piespiešana īstenot pasākumus, kas ir pretrunā ASV sankcijām, var novest pie vēl lielāku sankciju piemērošanas tiem, izraisot negatīvu ietekmi uz ekonomiku, brīdināja Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienība.

Krievijas deputāti tikmēr ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas ļauj Krievijai īstenot pretsankcijas. Taču arī šis likums tika apstiprināts pēc grozījumiem, kas padarīja to vājāku. Sākotnēji likumprojekts paredzēja īpašas pilnvaras aizliegt ASV medikamentus, alkoholu un tabakas produktus, kā arī aizliegt ASV pilsoņiem strādāt Krievijā.