Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Britu deputāti aicina rīkoties pret korumpētajiem krieviem

© Reuters/Scanpix

Lielbritānijas parlamenta locekļi pirmdien brīdinājuši valdību, ka acu pievēršana uz korumpēto krievu līdzekļu plūsmu caur Londonu var graut tās stingro nostāju pret Maskavu.

Nav attaisnojuma, lai Lielbritānija pievērtu acis, kamēr prezidenta Putina kleptokrāti un cilvēktiesību pārkāpēji izmanto naudas atmazgāšanu caur Londonu mūsu draugu korumpēšanai, mūsu sadarbības vājināšanai un uzticības graušanai mūsu institūcijām.

Pēc uzbrukuma bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, kurš tika saindēts ar nervus paralizējošu vielu, Lielbritānija izraidīja Krievijas diplomātus un premjerministre Terēza Meja solījusi piemērot jaunas sankcijas cilvēktiesību pārkāpējiem.

Taču Lielbritānijas Pārstāvju palātas ārlietu komiteja secinājusi, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un viņa sabiedrotajiem izdevies turpināt savus darījumus, kā līdz šim, slēpjot un atmazgājot savus netīros līdzekļus Londonā.

Komitejas ziņojumā valdība aicināta stingrāk vērsties pret personām, kas saistītas ar Kremli, un Lielbritānija aicināta izmantot savu finanšu centra lomu, lai globālā mērogā mudinātu aizlāpīt caurumus esošajā sankciju režīmā.

"Nav attaisnojuma, lai Lielbritānija pievērtu acis, kamēr prezidenta Putina kleptokrāti un cilvēktiesību pārkāpēji izmanto naudas atmazgāšanu caur Londonu mūsu draugu korumpēšanai, mūsu sadarbības vājināšanai un uzticības graušanai mūsu institūcijām," norādīja komitejas priekšsēdētājs konservatīvo deputāts Toms Tugenhats.

"Lielbritānijai skaidri jāparāda, ka korupcija, kas rodas no Kremļa, vairs nav gaidīta mūsu tirgos un mēs rīkosimies," viņš piebilda.

"Mums jābūt vienotiem mūsu centienos saskaņot vārdus ar rīcību - pilsētā, valdības politikā un starp sabiedrotajiem ASV, G7 un ES," norādīja Tugenhats.

Kā piemērs pretrunīgajiem signāliem no Lielbritānijas puses ziņojumā minēta ar Kremli saistītās kompānijas "En+ Group" akciju kotēšana Londonas biržā, kaut gan šai kompānijai palīdzējušas "melnajā sarakstā" iekļautās bankas "VTB Capital" un "Gazprombank".

Ziņojumā minēta arī Krievijas valsts obligāciju pārdošana Londonā 16.martā - divas dienas pēc tam, kad Lielbritānijas valdība bija paziņojusi par 32 Krievijas diplomātu izraidīšanu saistībā ar Skripaļa lietu. Arī šajā darījumā bija iesaistīta banka "VTB".

Lielbritānijas parlaments nesen nolēma pastiprināti vērsties pret līdzekļiem, kas iegūti korupcijas ceļā, tostarp apstiprinot jaunu Magņicka likumu, kas ļauj valdībai piemērot sankcijas cilvēkiem par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Britu ministri arī apņēmušies reģistrēt personas un uzņēmumus, kas stāv aiz ārvalstu uzņēmumiem, kam pieder īpašumi Lielbritānijā.