Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrija iedzīvotājus sāk gatavot dzīvei kara apstākļos

© EPA / Scanpix

Saglabājoties spriedzei rietumvalstu un Krievijas starpā, Zviedrijas valdība laidusi klajā brošūru, kuras mērķis ir sagatavot cilvēkus gadījumam, ja izraisās karš, notiek dabas katastrofas un kiberuzbrukumi.

Brošūrā "Ja izraisās krīze vai karš", kas ir sagatavota pēc valdības pieprasījuma un publicēta 13 valodās, sniegti padomi par to, kā rast patvērumu, kādus pārtikas produktus noglabāt un kādai informācijai uzticēties.

No 28.maija līdz 3.jūnijam izdevums tiks nosūtīts 4,8 miljoniem zviedru.

20 lappušu dokumentā vienkārša veidā raksturoti draudi, kas pastāv šai Skandināvijas valstij, tādiem kā varbūtējs militārs konflikts, dabas katastrofas un terorakti.

"Pat ja Zviedrija ir drošāka nekā daudzas citas valstis, draudi pastāv," norādīja bukletu sagatavojušās Zviedrijas Ārkārtas situāciju pārvaldes vadītājs Dans Eliasons.

"Ir svarīgi, ka visiem ir zināšanas par to, kas mums var draudēt, lai mēs varam sagatavoties, ja notiek kaut kas nopietns," viņš skaidroja preses konferencē Stokholmā.

"Tas var ietekmēt preču, tādu kā pārtika, importu. Pat ja militārs konflikts nav pašā Zviedrijā, tas var ietekmēt mūs," brošūras projekta koordinatore Kristīne Andersone norādīja ziņu aģentūrai AFP.

Pēdējo reizi šāda brošūra tika izdota vēl Aukstā kara laikā 1961.gadā.

Kaut arī brošūrā nav norādes par konkrētu iespējamo agresoru, tas publicēts laikā, kad vairojušās bažas par atklāta konflikta iespēju NATO un Krievijas starpā.