Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Soross pamet Budapeštu

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Šā gada 31. augustā starptautiskās finanšu oligarhijas spilgtākā pārstāvja – miljardiera Džordža Sorosa – dibinātā Atvērtās sabiedrības fonda Budapeštas filiāle pārtrauks savu darbību un pārcelsies uz Berlīni, ar šādu lēmumu maija vidū nāca klajā Atvērtā sabiedrības fonda centrālā biroja vadītājs Patriks Gaspards.

Vācijas sabiedriskās raidorganizācijas portāls dw.com, atsaucoties uz Ungārijas ziņu portālu 444.hu, precizējis, ka filiāles izvākšanās no Ungārijas un iekārtošanās jaunajā mājvietā notiks divos posmos: vispirms Ungārijas Atvērtās sabiedrības fonds pārcelsies uz Vīni, bet tikai pēc tam - uz Berlīni. Pēc portāla 444.hu ziņām, šobrīd Atvērtās sabiedrības fonda Budapeštas filiālē strādājot apmēram 100 cilvēku, no kuriem 60% esot vietējie iedzīvotāji.

Kā norāda bbc.com, galvenais iemesls attiecību saspīlējumam starp Dž. Sorosa dibinātā tīmekļa struktūrvienībām un Ungārijas varu ir sorosiešu propagandētais neoliberālisms un tā ietvaros viņu sniegtais atbalsts imigrācijai.

P. Gaspards plašsaziņas līdzekļiem skaidrojis, ka sorosiešu aiziešanā no Budapeštas vainojama Ungārijas valdība. Tā pēdējo divu gadu laikā pret sorosiešiem izturējusies ļoti neiecietīgi: «Ungārijas valdība mūs nomelno līdz šim Eiropas Savienības vēsturē nepieredzētā formā, tā izkropļotā veidā pasniedz mūsu darba būtību un, vadoties no politiskās konjunktūras apsvērumiem, apspiež pilsoniskās sabiedrības iniciatīvas. Mēs vairs nespējam garantēt mūsu aktivitāšu un darbinieku drošību un tos nosargāt no patvaļīgas valsts varas iejaukšanās,» Britu sabiedriskās raidorganizācijas portāls bbc.com citējis P. Gaspardu.

Stāstot par Sorosa tīmekļa centrālā biroja lēmumu aizvākt filiāli no Budapeštas, Atvērtās sabiedrības fonda paziņojumā ar sērām norādīts, ka Budapeštā ir dzimis pats Dž. Soross un tur jau 1984. gadā atvēris savu pirmo labdarības fondu.

Kā norāda bbc.com, galvenais iemesls attiecību saspīlējumam starp Dž. Sorosa dibinātā tīmekļa struktūrvienībām un Ungārijas varu ir sorosiešu propagandētais neoliberālisms un tā ietvaros viņu sniegtais atbalsts imigrācijai. «Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans un viņa partija FIDES pēdējos divus gadus izvērsuši aktīvu Dž. Sorosa kritikas kampaņu. Tās ideoloģiskais pamats ir sekojošs: Orbāns un viņa līdzgaitnieki, pēc viņu pašu vārdiem, aizstāv tradicionālās Eiropas kristietisma vērtības un «neliberālo demokrātiju», turpretim Soross, pēc viņu vārdiem, propagandē neoliberālismu,» norāda bbc.com.

Britu sabiedriskās raidorganizācijas portāls arī citējis Ungārijas Ministru kabineta Valsts kancelejas vadītāju Gergelī Gulašu: «Džordžs Soross ir filozofs, un viņam ir savs redzējums par Eiropas Savienotajām valstīm. Tādēļ viņš atbalsta migrāciju. Ungārijas valdība skaidri un nepārprotami iestājas pret migrāciju.»

Gan britu, gan vācu sabiedrisko mediju portāli uzsver, ka sorosiešu un Ungārijas valdības attiecību saspīlējumā vainojami ne tikai radikāli atšķirīgie viedokļi par migrāciju. Tiek pieminēts Ungārijas valdības izstrādātais likumprojekts par ārvalstu aģentiem. Ja parlaments to pieņems un tas stāsies spēkā, tām nevalstiskajām organizācijām, kuras saņem finansējumu no ārvalstīm, būtiski palielināsies iesniedzamo atskaišu apjoms valsts kontroles dienestiem.

Kā norāda bbc.com, šogad Ungārijas valdība parlamentam iesniegusi likumprojektu paketi, kura sastāv no trim likumprojektiem ar kopējo nosaukums Stop Soross. Piemēram, viens no šiem likumprojektiem paredz piemērot 25% apgrozījuma nodokli, apjomīgas soda naudas un pat slēgšanu tām nevalstiskajām organizācijām, kuras Ungārijas iekšlietu struktūru ieskatā apdraudēs valsts nacionālo drošību. Tā kā pēc šā gada aprīlī notikušajām vēlēšanām FIDES parlamentā ieguvusi vairākumu, paredzams, ka ar Stop Soross likumprojektu īstenošanu dzīvē problēmu nebūs, prognozē BBC un citē G. Gulašu: «Ungārijā darbojas 60 000 nevalstisko organizāciju. Runa ir par mazāk nekā vienu procentu, kas ir 10-20 tādu organizāciju, kuras sniedz atbalstu nevis vienkārši migrācijai, bet gan nelegālajai imigrācijai. Mēs vēlamies pārtraukt šāda veida organizāciju darbību, mēs runājam tikai par nelegālo imigrāciju.»

Jāatgādina, ka Dž. Sorosa finansētās struktūrvienības Latvijā, kā, piemēram, Providus, izvērsušas aģitācijas kampaņas migrantu un imigrācijas popularizēšanai skolotāju un skolēnu vidū. Tas nozīmē, ka sorosiešu plānos ietilpst arī Latvijas piepildīšana ar svešzemniekiem. Šobrīd vienīgā politiskā partija, kura krasi iebildusi pret sorosiešu izvērsto imigrantu popularizēšanu Latvijā, ir Nacionālā apvienība tās Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Raivja Dzintara personā.