Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Divi Kosovas pilsoņi plānojuši vairākus teroraktus Eiropā

© AP / Scanpix

Kosovā aizturēts kāds vīrietis un sieviete, kuri plānojuši teroraktus, kas vērsti pret NATO karavīriem, kā arī sabiedriskām vietām Francijā un Beļģijā, piektdien pavēstījušas vietējās varasiestādes.

Abiem aizturētajiem piemērots mēnesi ilgs apcietinājums.

Abi Kosovas pilsoņi plānojuši sarīkot pašnāvnieku uzbrukumus, izmantojot ar sprāgstvielām piekrautas automašīnas, teikts Prištinas tiesas izplatītajā paziņojumā.

Uzbrukuma mērķis bijis NATO Kosovas spēku (KFOR) personāls, kā arī ļaužu apmeklētas sabiedriskās vietas.

Otrdien aizturēto personu identitāte un motīvi tomēr netiek atklāti. Kļuvis zināms vienīgi tas, ka vienam no aizturētajiem ir arī Beļģijas pilsonība.

Abiem aizturētajiem piemērots mēnesi ilgs apcietinājums.

Saskaņā ar oficiālajām aplēsēm aptuveni 300 Kosovas pilsoņu devušies uz Sīriju, lai karotu teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" rindās. Vairāk nekā 50 no viņiem ir nogalināti, bet 130 atgriezušies Kosovā.

Maijā Kosovas tiesa piesprieda līdz desmit gadiem ilgus cietumsodus astoņiem islāmistiem, kas plānoja uzbrukumu Izraēlas futbola izlasei Pasaules kausa kvalifikācijas spēles laikā 2016.gadā Albānijā.

Lielākā daļa notiesāto bija Kosovas albāņi, kas pamatā ir islamticīgi un sastāda aptuveni 90% no 1,8 miljonus lielā valsts iedzīvotāju kopskaita.