Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Francija: Tramps "praktiski apskāvies" ar Kimu

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns kritizējis ASV prezidenta Donalda Trampa ārpolitiku, to nodēvējot par destabilizējošu un norādot, ka Baltā nama saimnieks īsā laikā atsvešinājies no vēsturiskajiem ASV sabiedrotajiem un "praktiski apskāvies" ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Ledriāns atzina, ka Trampa tikšanās ar Kimu, bez šaubām, bijis solis uz priekšu, bet pauda bažas par ASV prezidenta diplomātiskajiem manevriem.

Francijas ārlietu ministrs norādīja, ka Tramps vienas dienas laikā pamanījies vārdiski uzbrukt Kanādas premjerministram Džastinam Trudo un atsvešināties no sabiedrotajiem pēc G7 tikšanās Kvebekā, bet jau nākamajā dienā "praktiski apskāvis diktatoru, kurš dzimis komunistiskā diktatūrā", turklāt vēl tikai pirms dažām Tramps teicis, ka ir kategoriski pret šo diktatūru.

"Mēs atrodamies destabilizējošā situācijā," telekanālam "CNews" sacīja Ledriāns.

"Prezidents Tramps ir nolēmis pakāpeniski likvidēt multilaterālisma instrumentus, kas tika radīti pēc pēdējā kara. Tas ir nenoteiktības un riska laiks (..). Amerika noslēdz sevi savā spēka cietoksnī," sacīja Francijas ministrs.

Tāpat kā daudzas Rietumu amatpersonas, Ledriāns arī pauda bažas par Kima doto solījumu īstenošanu.

Trampa un Kima otrdien samitā Singapūrā parakstītajā kopīgajā dokumentā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā", bet Tramps savukārt apņēmies Ziemeļkorejai sniegt drošības garantijas.

"Jau agrāk bijuši žesti par denuklearizāciju no Kima Čenuna tēva, kas neko nedeva," norādīja Ledriāns.

"Tāpēc šodien tās ir labas ziņas, to arī uztversim tā, bet pārliecināsimies, ka šis denuklearizācijas princips, ar ko dižojās šajā samitā, ir patiešām neatgriezenisks un pārbaudāms," viņš piebilda.