Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Porziņģa komandas biedra tēvam Turcijā piespriests 15 gadus ilgs cietumsods

Ņujorkas "Knicks" centra spēlētājs Eness Kanters © SCANPIX

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Ņujorkas "Knicks" centra spēlētāja Enesa Kantera tēvam Mehmetam Kanteram dzimtenē piespriests 15 gadus ilgs cietumsods, jo Turcijas varas iestādes viņu uzskata par teroristu grupējuma pārstāvi.

Mehmets Kanters gan neatrodas Turcijā un cietumsods viņam piešķirts aizmuguriski. Tomēr, Kanteram senioram atgriežoties dzimtenē, viņš, visticamāk, tiks arestēts un nogādāts cietumā.

Tikmēr Porziņģa komandas biedrs Enes Kanters uzskata, ka tēvs sodīts par viņa uzskatiem.

Cietumsods piešķirts, jo Mehmets Kanters apsūdzēts atbalstā ASV dzīvojošajam musulmaņu sludinātājam Fetullam Gilenam, kuru Ankara apsūdzējusi aizpērn notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma organizēšanā.

Tikmēr Porziņģa komandas biedrs Enes Kanters uzskata, ka tēvs sodīts par viņa uzskatiem un pausto kritiku valsts prezidentam Redžepam Tajipam Erdoanam.

"Knicks" spēlētājs Kanters iepriekš ir veltījis skarbus vārtus Erdoanam un viņa režīmam.

"Vienalga, kas notiek, es turpināšu cīnīties par cilvēku tiesībām un runas brīvību. Taisnība un demokrātija ir pāri visam," medijam ESPN norādījis Eness Kanters.

Jāpiebilst, ka līdz apvērsuma mēģinājumam Mehmets Kanters bija profesors augstskolā, bet pēc tam viņš no amata tika atbrīvots, kā arī uz pāris dienām arestēts. Kanteram tika izvirzītas apsūdzības par kontaktiem ar aptuveni 120 cilvēkiem, kuriem bija ciešākas saiknes ar Gilenu.

Arī Enesam Kanteram Turcijā draud cietumsods, jo pērn Turcijas amatpersonas anulēja basketbolista pasi, kā arī tika izsniegts Kantera aresta ordenis, jo arī viņš paudis atbalstu Gilenam. Sludinātājs trimdā ASV dzīvo kopš 1999.gada un noliedzis puča organizēšanu.

Basketbolistam tika izvirzītas apsūdzības, ka viņš sociālajā tīklā "Twitter" veicis "nicinošus" izteikumus par Erdoanu.

Kanters pērn maijā tika aizturēts Rumānijā, kur amatpersonas secināja, ka viņa Turcijas pase ir anulēta. Pēc tam spēlētājs atgriezās ASV un preses konferencē nosauca Erdoanu par "mūsu gadsimta Hitleru". Kanteram ir ASV zaļā karte, kas ļauj šajā valstī pastāvīgi dzīvot un strādāt.

Kā ziņots, Kantera dēļ Turcijā aizvadītajā sezonā translēja tikai 29 NBA komandu spēles, jo "Knicks" mačus tur nebija iespējams redzēt.