Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Rokfelleru mākslas darbu kolekcija pārdota par rekordsummu - 828,5 miljoniem dolāru

© AFP / Scanpix

Rokfelleru ģimenes mākslas darbu kolekcija šonedēļ “Christie's” izsolē Ņujorkā tika pārdota par 828,5 miljoniem ASV dolāru, kļūstot par vērtīgāko izsolē pārdoto privātkolekciju.

Līdzšinējo rekordu 2009.gadā uzstādīja modes dizainera Īva Senlorāna kolekcija, kas izsolē Parīzē tika pārdota par 484 miljoniem dolāru. Rokfelleru kolekcija ir pārdota par apmēram divas reizes lielāku summu.

Pegijas un Deivida Rokfelleru kolekcijas izsole notika no otrdienas līdz ceturtdienai.

Visdārgākā lote šajā izsolē bija Pablo Pikaso 1905.gada glezna "Fillette a la corbeille fleurie", kas tika nosolīta par 115 miljoniem dolāru.

Otro vietu šajā izsolē ieņēma Kloda Monē glezna "Nympheas en fleur", kas ir viens no franču impresionista ūdensrožu cikla darbiem un otrdienas vakarā tika pārdots par 84,69 miljoniem dolāru (71,35 miljoniem eiro). Tas ir jauns cenas rekords izsolēs pārdotiem Monē darbiem.

Anrī Matisa 1923.gada darbs "Odalisque couchee aux magnolias" šajā izsolē tika pārdots par 80,75 miljoniem dolāru, uzstādot jaunu cenas rekordu Matisa darbiem izsolēs. Iepriekšējais Matisa darbu cenas rekords bija 48,8 miljoni dolāru.

"Christie's" informēja, ka 893 lotes klātienes izsolē tika pārdotas par 828 miljoniem dolāru, bet vairāk nekā 600 lotes interneta izsolē - par 4,6 miljoniem dolāru.

Meksikāņu mākslinieka Djego Riveras 1931.gada darbs “The Rivals” tika nosolīts par 9,8 miljoniem dolāru, kļūstot par dārgāko izsolēs pārdoto latīņamerikāņu mākslas darbu.

Mazāk vērtīgi Rokfelleru kolekcijas priekšmeti tika pārdoti arī piektdien, bet tikai interneta izsolē.

Izsolē piedāvātās 1564 lotes atspoguļoja īpašnieku eklektisko gaumi. Kolekcijas darbi tika sakrāti Rokfelleru pāra dzīves laikā vai saņemti no iepriekšējām Rokfelleru paaudzēm, kas kļuva turīgas naftas biznesā.

Deivids Rokfellers, kurš nomira 2017.gada martā 101 gada vecumā, bija pēdējais mazdēls leģendārajam naftas magnātam Džonam Rokfelleram, kurš nomira 1937.gadā 97 gadu vecumā. Pegija Rokfellera nomira 1996.gadā 80 gadu vecumā.

Deivids un Pegija Rokfelleri bija pazīstami kā filantropi un ar savu "monumentālo mākslas kolekciju", pastāstīja izsoļu nama "Christie’s" vadītājs Gijoms Seruti.