Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Reirs: Pensionāru dzīves kvalitāti var uzlabot stabils sociālās apdrošināšanas budžets

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Pensionāru dzīves kvalitātes uzlabošanai nepieciešams stabils un pārredzams sociālās apdrošināšanas budžets, šādu viedokli šodien Zemgales reģiona pensionāru organizāciju apvienības sanāksmē pauda labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Viņš norādīja, ka ikviens seniors ir pelnījis cieņpilnu attieksmi no valsts, un, strādājot pie likumdošanas iniciatīvām, Labklājības ministrija (LM) izveidojusi labu sadarbību ar Saeimas atbildīgo komisiju. "Mūsu sadarbības un normatīvo aktu izstrādes princips balstās tajā, lai labas un pareizas idejas palīdzētu īstenotu, nevis noraidītu. Regulējums jāveido mērķtiecīgi un ar izpratni, ka pensionāriem nepieciešams nodrošinājums un stabilitāte. Šajā saistībā savu kā labklājības ministra galveno uzdevumu redzu stabilu un pārredzamu sociālās apdrošināšanas budžetu," skaidroja Reirs.

Ministrs sēdē informēja, ka LM ir sagatavots vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments "Plāns minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2018.-2020.gadam", kurā paredzēti konkrēti atbalsta pasākumi nabadzības un ienākumu nevienlīdzības riskiem visvairāk pakļautajām sabiedrības grupām, tostarp pensijas vecuma iedzīvotājiem.

Tāpat Reirs informēja, ka 2018.gadā paredzēta vecuma pensiju pārskatīšana, ņemot vērā apdrošināšanas stāžu.

Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Ministrs piebilda, ka 2019.gadā paredzēta minimālo pensiju bāzes paaugstināšana un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta pārskatīšana pensijas vecumu sasniegušajiem uz 94 eiro (līdz šim 49,08 eiro). Savukārt 2020.gadā paredzēts noteikt vienotu dzīvokļa pabalsta tvērumu visā valstī, kā arī noteikt vienotu maznodrošinātās personas ienākumu līmeni.

Atsaucoties Zemgales reģiona pensionāru organizāciju apvienības vadītāja Jāņa Felsberga uzaicinājumam, Reirs sēdē informēja par nozares aktualitātēm, kā arī gan īstermiņā, gan ilgtermiņā risināmiem jautājumiem, kas būtiski un nozīmīgi senioru ikdienā.