Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Pabriks: Pagaidām nevar izslēgt iespēju par jaunu "Brexit" referendumu

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks vēstīja, ka līdz ar ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu Lielbritānijā nevar izslēgt iespēju, ka varētu notikt atkārtots "Brexit" referendums.

''Mejas paziņojums par vēlēšanām bija pārsteigums, ņemot vērā to, ka Eiropā jau ir gaidāmas vairākas nozīmīgas vēlēšanas. Es pieļauju, ka Meja ar šīm vēlēšanām centīsies iegūt lielāku atbalstu, lai virzītu tālākas ''Brexit'' sarunas. Tomēr tā ir spēle ar uguni un var notikt pretējais. Ja, piemēram, vēlēšanu rezultātā uzvaru gūs Brexit pretinieki, tad nevar izslēgt jaunu Brexit referendumu. Bet vienu dienu pēc Mejas paziņojuma es neņemos konkrēti komentēt šo lietu un vēlēšanu rezultātu,'' pauž A. Pabriks.

Komentējot to, kas varētu notikt ar Latvijas pilsoņiem Lielbritānijā, Eiropas Parlamenta deputāts stāsta: ''Man ir ticība Lielbritānijas konstitucionālajai sistēmai un tiesu sistēmai, tāpēc Latvijas viesstrādniekiem nevajadzētu uztraukties par ''Brexit''. Lielbritānija arī apzinās, ka viesstrādnieki uzlabo valsts ekonomiku. Politiķi saprot, ka viņiem ir jātiek galā ar viesstrādnieku situāciju.''

Taujāts par ASV attiecībām ar Krieviju, A. Pabriks skaidro, ka Donalds Tramps šobrīd meklē sev vietu un tas attiecas arī uz attiecībām ar Krieviju. ''Viena lieta ir piedalīties vēlēšanu kampaņā, bet otra lieta ir reālā dzīve. Es domāju, ka Tramps ir saskāries ar rūgto realitāti, kur viņam nākas pielāgoties situācijai pasaulē. Es ASV politiķiem uzticos tik daudz, cik viņi garantē Latvijas drošību un NATO. Kas attiecas uz Krieviju - es domāju, ka Trampam nāksies pielāgoties situācijai. Krievijai ir jābūt uzmanīgai. Viņi saprot, ka Tramps ir ciets rieksts, kas ir neparedzams. Tas nav tas, ko Putins vai Kremlis vēlējās,'' stāsta A. Pabriks.

A. Pabriks vēsta, ka Turcijas referendums par prezidenta pilnvaru palielināšanu ir liels Turcijas solis ceļā uz autoritārismu. Viņš arī norāda, ka vairākas starptautiskās novērošanas organizācijas referenduma laikā ir reģistrējušas vairākus pārkāpumus. ''Turcija līdz šim Latvijai ir bijis labs sabiedrotais dažādās jomās, bet līdz ar referendumu Turcija kļūst nestabila. Turcija ir NATO dalībvalsts un tās sabiedrības šķelšana nepalīdz nostiprināt NATO,'' vēsta A. Pabriks.