Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Valsts kontrole: Sistēma pareiza, bet pensijas zemas

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Valsts kontrole, vērtējot pensiju sistēmas ilgtspēju, secina: valstī nav izdevies pilnā apmērā realizēt pensiju pirmā līmeņa mērķi un nodrošināt, lai minimālās pensijas apmērs sasniedz 20 procentu no vidējās bruto algas valstī, mazinot pensionāru nabadzības risku.

Valsts kontrole (VK) veikusi pensiju sistēmas revīziju, lai noskaidrotu, kāda ir valsts politikas efektivitāte pensiju sistēmas ilgtspējas nodrošināšanā. Starptautiski mūsu trīs līmeņu pensiju sistēma ir augsti novērtēta, taču Latvijā iedzīvotāji, īpaši pensionāri, kuru lielākais īpatsvars saņem pensijas zem 250 eiro mēnesī, par pensiju sistēmas ilgtspēju vīpsnā. VK definējusi, ko saprot ar pensiju sistēmas ilgtspēju, proti, tā ir tāda sistēma, kas spēj saglabāt stabilitāti neatkarīgi no ekonomiskajām un demogrāfiskajām izmaiņām, vienlaikus ievērojot paaudžu solidaritāti un nodrošinot adekvātu pensiju izmaksu arī nākotnē.

Sistēma pamatos pareiza

«Lai gan Latvijas pensiju sistēma pasaulē ir novērtēta augstu, bet sabiedrības uzticēšanās Latvijā tai ir zema - diemžēl ar to nav apmierināti esošie pensionāri, eksperti pievērš uzmanību sabiedrības novecošanās procesam, kas var ietekmēt ikvienu pensiju sistēmu, jo strādājošajiem jāuztur arvien lielāks pensionāru skaits. Tomēr ne tikai demogrāfiskie un ekonomiskie, bet arī politiskie lēmumi var tiešā veidā ietekmēt pensiju sistēmu,» iemeslus, kāpēc pensiju sistēma analizēta, nosauc valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Kopumā VK Labklājības ministrijas paveikto pensiju reformas īstenošanā novērtē atzinīgi un secina, ka pirms vairāk nekā 20 gadiem pieņemtais lēmums izveidot uz valsts sociālās apdrošināšanas pamatprincipiem balstītu trīs līmeņu pensiju sistēmu ir bijis pareizs. Sistēma ir veidota tā, lai pensijas apmērs visos trīs līmeņos būtu atkarīgs no personas veiktajām iemaksām.

VK padomes locekle Inga Vārava sacīja, ka, ieviešot pensiju sistēmu, ir radīti priekšnoteikumi, lai sistēma būtu ilgtspējīga, lai tā saglabātu stabilitāti neatkarīgi no ekonomiskajām un demogrāfiskajām izmaiņām un nodrošinātu pensijas gan pašreizējiem, gan arī nākotnes pensionāriem. Par to liecina tas, ka sistēma stabilitāti apliecināja, spējot pārvarēt jau divas ekonomiskās krīzes. Tomēr ne viss pensiju reformā iecerētais ir īstenojies.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā