Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Vērtēs, vai vajadzētu izveidot PET pudeļu depozīta sistēmu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Rūta Kalmuka/ f64 photo agency

Saeima Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien varētu lemt par turpmāko rīcību saistībā ar iedzīvotāju iniciatīvu par iespēju saņemt atlīdzību par PET pudeļu un citu dzērienu iepakojumu nodošanu.

Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) aģentūrai LETA iepriekš atturējās prognozēt iespējamo lēmumprojektu, par kuru varētu vienoties deputāti. Vienlaikus viņš akcentēja, ka būtu svarīgi mudināt atbildīgo ministriju piedāvāt risinājumu atkritumu pārstrādes veicināšanai.

Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Iniciatīvas autori mudina Saeimu lemt par PET pudeļu un citu dzēriena iepakojumu depozītu sistēmas izveidi Latvijā. Tiek uzsvērts, ka Igaunijā un Lietuvā ir ieviesta dzērienu iepakojumu depozītu sistēma, kura paredz, ka iedzīvotāji saņem atlīdzību, ja nodod izlietotās stikla pudeles, PET pudeles un skārdenes. "Latvijā šādas sistēmas nav, līdz ar to mūsu apkārtne tiek pastāvīgi degradēta, jo būsim godīgi paši pret sevi - ne visiem iedzīvotājiem šķiet būtiski uzturēt tīru apkārtējo vidi un Latvijas dabu," pauž idejas pārstāvji.

Atbildīgā ministrija vairākkārt ir izvērtējusi līdzīgus priekšlikumus, taču allaž noraidījusi, apgalvojot, ka depozīta sistēmas ieviešana būtu pārāk dārga.