Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Koalīcijas partijas nesaka nē obligātajai veselības apdrošināšanai

© Ģirts Ozoliņš/ f64 photo agency

Meklējot finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai, valdošajai koalīcijai piedāvās izvērtēt iespēju ieviest obligāto veselības apdrošināšanu. Visticamāk, to arī ieviesīs, jo neviena no koalīcijas partijām skaidru nē šai iecerei nesaka. Diskusija varētu izvērsties vien par jaunās sistēmas pielāgošanu dažādiem sociālajiem slāņiem.

Saskaņā ar premjera Māra Kučinska atklāto informāciju jaunākais plāns paredz, ka katrs iedzīvotājs būtu apdrošināts līdzīgi Lietuvas modelim. Ja valdība negrib pazaudēt atbalstu no Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, koalīcijai piedāvās variantu, ka apdrošināšanas polise ir konstanta summa, piemēram, 20 eiro mēnesī.

Uzmanīgs, taču ne noraidošs par šo ieceri ir Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš atgādina, ka premjera pieminētais risinājums ir viens no vairākiem iespējamajiem, tādēļ īpašu uzmanību tam pagaidām pievērst neesot vērts. «Viena lieta sabiedrībai jāliek pie sirds - nekas šajā dzīvē nav par velti, par visu jāmaksā vairāk vai mazāk,» saka A. Brigmanis.

Viens no alternatīvajiem veselības aprūpes sistēmas finansēšanas risinājumiem nosaka, ka šim mērķim novirza procentu no iedzīvotāju sociālajām iemaksām. Taču šādu risinājumu neatbalsta Vienotība, kuras pārziņā ir Labklājības ministrija. Partija uzskata, ka laikmetā, kad sociālo garantiju saņēmēju kļūst aizvien vairāk, bet darba spējīgo - aizvien mazāk, nedrīkst plicināt sociālo finansējumu.

Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai ne pārāk simpātisks šķiet arī premjera piesauktais modelis. Viņa atzīst, ka šāda apdrošināšana pēc būtības uzskatāma par jaunu nodokli, tikai premjers, cenšoties būt diplomātisks, to dēvē par veselības apdrošināšanu. Pēc viņas domām, šādā sistēmā slēpjas drauds, ka lielākie ieguvēji atkal būs labāk situētie iedzīvotāji, bet sociāli zemākie slāņi nevarēs samaksāt pat šos 20 eiro. Neraugoties uz to, S. Āboltiņa atzīst, ka Vienotība bloķēt šo risinājumu nemēģinās, taču sola nopietnu diskusiju par apdrošināšanas piemērošanas noteikumiem dažādām sociālajām grupām.

Stiprinot prognozes, ka valsts veselības apdrošināšanu kaut kādā formā ieviesīs, ticamību, arī Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš neatzīst, ka iecere nekam neder, bet atgādina, ka arī iepriekš izskanējušas līdzīgas idejas, turklāt iecerētās nodokļu sistēmas reformas rezultātā esot paredzēts palielināt ieņēmumus iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem. Politiķis uzskata, ka tas slogu jaunā maksājuma segšanai varētu atvieglot.