Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

VĒLĒŠANAS 2017. Liepāja. Divas paralēlas intrigas

© F64

Vēja, rokmūzikas, krūšturu un atlaisto metalurgu pilsētā Liepājā šīs vēlēšanas būs īpaši interesantas. Savi kandidāti un sacensība par mēra krēslu latviešu publikā, savi – krieviski runājošajā.

Parunājot ar liepājniekiem, vienalga - augstās mākslas tempļos vai Pētertirgū -, pieprasījumu pēc revolūcijas tā īsti nemana. Dzīve Liepājā ir gana komfortabla, arī Liepājas metalurga bankrota sekas pamazām uzsūcas. Varbūt tikai tāds zināms rutīnas apnikums iestājies. Cilvēki grib ko jaunu, bet ar nosacījumu, ka tas nebūs sliktāks par veco. Liepājnieki ir prasīgi.

Sesks pret Vilnīti

Uz iekļūšanu jaunajā sasaukumā pretendē desmit partiju. 11 kandidātu uz katru no 15 vietām. Pirmā lielā intriga - vai ilggadējā mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija spēs noturēt pozīcijas. Priekšvēlēšanu taktika līdzīga kā citās stabilajās pašvaldībās, proti, par darītāju liecina darbi. Partijas programmā teikts: «Mēs redzam, kas vēl ir jāizdara, un saprotam, kā to izdarīt.» Pirmais akcents likts uz rūpēm par bērniem un izglītību. Reģionā svarīgi noturēt jaunatni, jo iedzīvotāju skaits ar katru gadu samazinās. Solīta 21. gadsimta ekonomika, 2000 jaunu darba vietu un, protams, vēl citi dzīves uzlabojumi plašā spektrā. Jaunums šajā priekšvēlēšanu spēlē ir ar 9. numuru izliktais futbolists Māris Verpakovskis. Varbūt trāpīs.

Liepājas partijas galvenais konkurents būs Latvijas Reģionu partija ar uzlīmju uzņēmēju Jāni Vilnīti un krūšturu uzņēmēju Lindu Matisoni saraksta augšgalā. (Krūšturi nav nekāda joka lieta, jo Liepājā tos saražo milzīgā skaitā - labos gados līdz pat desmit miljoniem!) Iepriekš viņi domē iekļuva no vairs neeksistējošās Reformu partijas. Spriežot pēc teksta, partijas programmu sacerējis kāds pārticis un dzīves jēgas meklējumos gandarīts cilvēks. «Prieks ir dzīves jēga un dzīves smagmes iznīcinātājs,» tajā citēta Zenta Mauriņa. Taču arī no dzejas šo to praktisku iespējams izlobīt. Viņi liepājniekiem ieviesīs atlaižu pasi, piešķirs bezmaksas stundu auto novietošanai. Pēc 70 gadiem sabiedriskais transports par brīvu. Un Karostā būs kūrorts.

Ekrānšāviņš no avīzes

Agešins pret Hadaroviču

Latviešu īpatsvars iedzīvotāju vidū ir ap 57%. Arī Liepājas partijas atbalstītāju vidū ir krieviski runājošie, taču galvenā cīņa par krievu balsīm prognozējama starp partiju Saskaņa un jaunizveidotu partiju Liepāja kvadrātā. Saskaņai ar pirmo numuru startē Saeimas deputāts Valērijs Agešins. Iepriekšējās vēlēšanās Saskaņa ar trim deputātiem iekļuva Liepājas domē, taču vēlāk savus biedrus izslēdza par pārmērīgu biedrošanos ar U. Sesku. Un biedri - ar vicemēru Juriju Hadaroviču vadībā - nodibināja savu partiju. Abas partijas sola dažādi uzlabot liepājnieku sadzīvi un īpaši rūpēties par krieviem. Saskaņa pašvaldības iestādēs runās krieviski, bet Liepāja kvadrātā apmaksās no pilsētas kases latviešu valodas kursus strādājošiem liepājniekiem. Abu partiju biedriem patīk arī makšķerēt - viņi rūpēsies, lai Liepājas ezerā būtu vairāk zivju.

Un mazie cinīši

Līdztekus iepriekšminētajiem četriem sarakstiem, domē cer iekļūt arī - Liepājas izpratnē - virkne sīkpartiju. Vienotība domē nav pārstāvēta, un visai liela iespējamība, ka nebūs arī. Ja vien pirmais numurs Liepājas Raiņa 6. vidusskolas direktors Kārlis Strautiņš nepierunās par sevi balsot bijušos skolēnus. Partijas priekšvēlēšanu programma sacerēta tik tehnokrātiskā valodā, ka uzrunāt spēj vienīgi robotus un darbgaldus, taču tiem nav balsošanas tiesību. Piemēram, uzņēmējdarbības sadaļā solīta «IT un 3D printēšanas StartUp klāstera izveide».

Uz vēlēšanām Liepājā sataisījusies arī Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK». Iepriekš abi partijas spārni tā sastrīdējās, ka domē vispār netika. Tagad ir vienots saraksts bez kašķa meklētājiem - ar darba inspektori Diānu Švānbergu saraksta galvgalī. Redzēs, vai kaismīgā bridža spēlētāja mācēs paņemt vismaz vienu stiķi sev pašai, ja ne vēl kādam partijas biedram. Piemēram, laika ziņu žurnālistam Daumantam Vidiņam.

Bijušās žuļiku ķērājas Jutas Strīķes jeb Annas Potapovas Jaunā konservatīvā partija arī Liepājā cīnīsies ar korupciju. Pirmais sarakstā ir no darba KNAB prettiesiski atbrīvotais Uldis Budriķis. «Pilsētu atdosim atpakaļ pilsētniekiem,» programmā sola Annas sekotāji, it kā Liepāja būtu neliešu sagrābtā Gotema, kas Betmenam tagad jāatbrīvo. Ja no aplūkotajiem sarakstiem tomēr neviens nešķiet vēlētāja balss cienīgs, atliek ieskatīties vēl trīs partiju programmās. Nacionālā savienība TAISNĪGUMS, No sirds Latvijai un Gods kalpot mūsu Latvijai. Iespējams, arī tajās kādam izdosies izlobīt ko lietderīgu vai neparastu.

***

Neatkarīgā uzrunāja vairākus pazīstamus liepājniekus cerībā saņemt viedokļu līdera recepti gudras izvēles izdarīšanai. Vairāki atteicās. Pārāk liela atbildība esot. Piekrita Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi.

Kontrabasu grupas koncertmeistars Guntis Kolerts: - Man ir skaidrs, par ko balsošu. Es esmu par to, kas jau ir. Ej nu zini, kas būs tas nākamais un kādā virzienā gribēs stūrēt. Mēs te kopā paskatījāmies - Seskam ienākumi vairs nepieaug (smejas). Savukārt nākamajam varbūt gribēsies sasniegt viņa līmeni.

Orķestra koncertmeistare Ilze Zariņa: - Tiešām vēl nezinu, par ko balsot. Seskā redzu kaut kādu stabilitāti, attīstību. Ir iespaids, ka viņš visu laukumu spēj pārredzēt. Taču gribas arī kaut kādas pārmaiņas. Ir atsevišķas jomas, kur tās būtu nepieciešamas, piemēram, tūrisms. Taču attiecībā uz pārējiem kandidātiem pagaidām nav tā, ka man liktos - jā, tie būs īstie! Ceru, pirms vēlēšanām būs aktīvāka informācija un nopietnas diskusijas. Varbūt pārliecinās mani.

Klarnešu grupas koncertmeistars, orķestra inspektors Kārlis Catlaks: - Es vēl neesmu izlēmis. No vienas puses, vilinoša ir stabilitāte, jo nav jau tā, ka viss būtu slikti. No otras - man kā jaunam cilvēkam simpatizē svaigas idejas. Varu piekrist Ilzei, ka gribētos redzēt nopietnākas diskusijas, nevis tikai priekšvēlēšanu solījumus uz lapiņām. Bet, ja tādu nebūs, nāksies paļauties uz partiju programmām.