Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

UZMANĪBU: Plānotas izmaiņas māmiņu pabalstu aprēķināšanā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Scanpix

Sākot ar 2018.gada 1. janvāri, plānotas būtiskas izmaiņas māmiņu algu aprēķina kārtībā. Tieši pie šāda lēmuma pērn nonāca Saeimas deputāti un Labklājības ministrija. Galvenais mērķis- ietaupīt nepilnu pusotru miljonu eiro, kā arī samazināt negodīgā veidā piešķirto pabalstu gadījumu, ziņo raidījums Bez Tabu.

Kaut arī jaunā informācija vēl nav zināma visiem, manāma jau pirmā reakcija no māmiņām, kuras noteikti neatbalsta šādas izmaiņas pabalsta aprēķinā.

Pēc mūsu aprēķiniem aptuveni 90% vecāku pabalstu saņēmēju pabalsts būs mazāks. Visām mammām, kuras pirms tam bijušas dekrēta atvaļinājumā ir vismaz 70 dienas ”B” lapa. Šobrīd mainīta pabalstu aprēķina kārtība, kas nozīmē, ka vidējās algas saņēmējiem pabalsts samazinātos pat par 7-10%, raidījumam Bez Tabu komentē piecu bērnu mamma Ilona.

f64

Tomēr atbildīgās instances nāk klajā argumentāciju, kāpēc ieplānotas izmaiņas māmiņu algu aprēķinu kārtībā.

Līdz šim valsts ir pateikusi, ka solidaritāte vecāku pabalstu gadījumā darbojas pat ļoti lielā mērā. Šobrīd plānots, ka turpmāk no perioda, par kuru aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta noteikšanai, netiks izņemti ārā ”attaisnoti iemesli”, kā darba nespējas periods, bērna kopšanas atvaļinājums un citi, atzīmē Labklājības Ministrijas pārstāve Jana Muižniece.

Pēc manītajām diskusijām un māmiņu paustajām bažām, Saeimas deputāti vēl nav pieņemuši konkrētu lēmumu, Labklājības Ministrijā līdz jāņiem tiks veikti grozījumi.