Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Balsojumu Rīgā nevar uzskatīt par etnisku, uzskata politiķi

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Balsojumu pašvaldību vēlēšanās Rīgā nevar uzskatīt par etnisku, šādu viedokli diskusijā "LNT ziņu" un raidījuma "TOP 10" speciālizlaiduma diskusijā pauda Saeimā pārstāvēto lielāko partiju politiķi.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" -"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcijas vadītājs Raivis Dzintars pauda viedokli, ka balsojums bija ģeopolitisks - "par galvaspilsētu Latvijas simtgadē kā Kremļa sabiedroto vai eiropeisku Latviju". Viņš pieļāva, ka daļa vēlētāju nesaprata, ka šāda ir izšķiršanās un tāpēc nedaudz pietrūcis atbalsta, taču uzsvēra, ka balsojums nav vērtējams kā etnisks.

Kā uzskata partijas "Vienotība" valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs, vēlēšanas parādījušas, ka partijai jāstrādā ar vēlētājiem, kas tradicionāli balso par "Saskaņu". "Nevienu no šiem vēlētājiem nedabūjām. Tie, kas balso par mums nacionālajās vēlēšanās, balso par "Saskaņu" šajās vēlēšanās, un tas nozīmē, ka mums jāatrod iespēja viņus uzrunāt un panākt, ka viņi atbalsta mūs," teica partijas vadītājs.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atsaucās uz pazīstamajiem cilvēkiem, kuru vidū bija latvieši, kas pašvaldību vēlēšanās balsoja par "Saskaņu", kā arī krievi, kuri balsoja par ZZS. "Nedomāju, ka tas ir etniskais balsojums," teica Brigmanis.

Līdzīgās domās ir arī "Saskaņas" pārstāvis, Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs. Viņš atsaucās uz televīzijas sižetu, kurā virkne aptaujāto ar latviskiem vārdiem un uzvārdiem skaidrā latviešu valodā teica, ka balso par to, kas "ir labākais šodien". Un to apliecinot arī situācija rajonos - neesot tā, ka par partiju nobalsojuši tikai "guļamrajoni", tā guvusi atbalstu arī pilsētas centrā. Savukārt par deputātiem ievēlēti gan latvieši, gan krievi, un līdzīga situācija bijusi ar svītrojumiem.

Kā ziņots, apvienība "Saskaņa"/"Gods kalpot Rīgai" Rīgas domes vēlēšanās saņēmusi 50,85% atbalstu, kas nozīmē, ka partiju apvienība nākamajā Rīgas domes sasaukumā iegūs 32 deputātu mandātus, liecina vēlēšanu provizoriskie rezultāti.

Rīgas domē kopā ar "Saskaņu"/GKR ievēlēti politiskie spēki no vēl četriem sarakstiem - Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un "Latvijas attīstībai" (LA) apvienotā saraksta, kas saņēmis 13,66% vēlētāju atbalstu, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ar 13,41% vēlētāju atbalstu, VL-TB/LNNK ar 9,24% atbalstu un "Vienotības" ar 6,26% atbalstu. Atbilstoši šādam balsu sadalījumam LRA un LA saraksts Rīgas domē saņems deviņus deputātu mandātus, JKP - deviņus mandātus, VL-TB/LNNK - sešus mandātus, bet "Vienotība" - četrus, liecina vēlēšanu provizoriskie rezultāti.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.