Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Jūrmalas domnieks noliek mandātu

© Publicitātes foto

Deputāts Arnis Ābelītis, kurš ap gadu miju tika pieķerts nelikumīgā būvniecībā, nule nolēmis nolikt mandātu. Ne tāpēc, ka ilgi domāja. Vienkārši Neatkarīgā un pēc tam visi citi par to uzrakstīja.

Par mandāta nolikšanu no saraksta Tev, Jūrmalai, Jaunā konservatīvā partija (JKP) startējušais deputāts paziņoja aizvakar savā sociālā tīkla profilā:

«Objektīvu iemeslu dēļ man nav bijusi iespēja likumīgi sakārtot ēkas, kuras pieder manai ģimenei, kurās ir konstatēta nelikumīga būvniecība. Esam janvārī 2017. gadā uzsākuši lokālplānojuma izstrādi, lai sakārtotu īpašumu tiesiskā ceļā. Ņemot vērā šo faktu, lai nediskreditētu savus kolēģus, kā arī lai nemestu aizdomu ēnu un tiktu izmantotas dažādas negatīvas spekulācijas pret mūsu sadarbības partneriem JKP, es neredzu citu iespēju kā nolikt savu deputāta mandātu, ko izdarīju 17. 07.2017. Cieņā, Arnis Ābelītis.»

Iesniegumā par mandāta nolikšanu viņš gan minējis lakoniskāku pamatojumu - personisku iemeslu dēļ. Līdz Jūrmalas domes vēlēšanu komisijai deputāta iesniegums vakar nebija nonācis, līdz ar to Ābelīša pēctecis vēl nav zināms. Taču domes sēdē mandāta nolikšanas fakts tika paziņots, un saskaņā ar Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu no šā brīža deputāta pilnvaras arī beidzas. Pats Ābelītis sēdē nepiedalījās.

Tagad brīvais krēsls tiks piedāvāts nākamajam kandidātam. Tas ir jurists Guntis Grūba, taču viņam ir tiesības atteikties. Grūbas plānus Neatkarīgajai vakar neizdevās noskaidrot - telefons bija izslēgts. Viņa atteikuma gadījumā par deputātu piedāvātu kļūt būvniekam Aivaram Ozoliņam.

Jāatgādina - iemesls, kādēļ Jūrmalas domē tik īsu laiku pēc vēlēšanām jau notiek rokāde, ir gaismā nākušie Arņa Ābelīša pārkāpumi būvniecības jomā. Gadīties var katram, taču, būdams deputāts vairākos sasaukumos, viņš par citu iedzīvotāju nekustamajiem īpašumiem un būvniecības pārkāpumiem lēma, bet par savējiem klusēja. Tāpēc pārbaudi par notikušo sācis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Pārkāpumi īpašumā atklāti pagājušā gada nogalē. Jūrmalas būvvalde konstatēja, ka Ābelītim un trim citiem viņa ģimenes locekļiem piederošajā īpašumā nelikumīgi pārbūvēta gan dzīvojamā māja, gan saimniecības ēka un arī nojume un tualete uzcelta bez būvatļaujas. Neatkarīgajai viņš skaidroja, ka tas noticis tālab, ka par īpašumu ilgstoši ticis konfliktēts ar citiem mantiniekiem un tie būvniecību nebūtu saskaņojuši. Būvvalde deputātam gan nākusi pretī administratīvi nesodīja, vien uzdeva gada laikā nelikumīgo būvniecību legalizēt. No pilsētas vides viedokļa eksdeputāta īpašums ir nozīmīgs ne tikai tāpēc, ka atrodas ekskluzīvā vietā pēdējā rindā pie jūras. Tas ir arī komercdarbības objekts. Ēkā ir ierīkots restorāns. Visticamāk, nekustamā īpašuma nodokļa aprēķini attiecībā uz šo īpašumu ilgstoši veikti nekorekti. Tagad nelikumīgās būvniecības dēļ pašvaldība Ābelīšu īpašumam nodokļa atvieglojumu vairs nepiemēro.