Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Jūlijā populārākā partija aizvien ''Saskaņa''

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Jūlijā populārākā partija aizvien bijusi "Saskaņa", tomēr tās reitings pēc pašvaldību vēlēšanām ir nedaudz samazinājies, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", atsaucoties uz SKDS jūlijā veiktu iedzīvotāju aptauju par to, kā viņi balsotu Saeimas vēlēšanās.

Jūlijā 21,2% aptaujāto savu balsi atdotu par "Saskaņu". Salīdzinoši maijā to kā savu izvēli nosauca 22,3% aptaujāto. Aprīlī šī politiskā spēka reitings sasniedza gada laikā augstāko pozīciju - 23%, bet martā par to parlamenta vēlēšanās bija gatavi balsot 21,2% vēlētāju.

Otrajā vietā nemainīgi ir Zaļo un Zemnieku savienība, kuras reitings, salīdzinot ar maiju, samazinājies par 0,7 procentpunktiem un bijis 13,8%.

Trešais lielākais atbalsts nemainīgi ir nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - par to savu balsi atdotu 5,8% vēlētāju. Atbalsts šim politiskajam spēkam ir pieaudzis par 0,4 procentpunktiem.

Atbalsts palielinājies arī Latvijas Reģionu apvienībai, kas savu reitingu no 3% maijā audzējusi līdz 4,5% jūlijā.

Tāpat no 2,9% līdz 4,2% palielinājies Jaunās konservatīvās partijas (JKP) atbalstītāju skaits.

Tikai tad seko partija "Vienotība", kuras reitings jūlijā bijis 3,7%, kas ir samazinājums par 0,3 procentpunktiem.

Pārējām partijām nav vairāk kā 2% iedzīvotāju atbalsta. Par partiju "No sirds Latvijai" savu balsi atdotu 2% vēlētāju, bet par Artusa Kaimiņa vadīto partiju "KPV LV" - 1,4%.

Aptuveni 24,1% aptaujāto norādījuši, ka nav izšķīrušies, par ko balsotu, savukārt 17% apgalvojuši, ka Saeimas vēlēšanās nepiedalītos.

Sociologs Arnis Kaktiņš raidījumam komentēja, ka vairāk vai mazāk, bet popularitāti ir zaudējušas visas koalīcijas partijas, kas viņu nepārsteidzot, ja paraugās, kas un kā šajā laikā ir izskanējis publiskajā telpā - gan saistībā ar dažāda veida reformām, gan dažādiem skandāliem, kas "trāpījuši" pa koalīcijas partijām.

Popularitāti pēdējo divu mēnešu laikā būtiski ir vairojusi JKP, atzīmēja Kaktiņš. "Izskatās, ka viņu veiksmīgais starts Rīgas pilsētā šeit ir nospēlējis lomu," teica sociologs.