Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Pilotprojekta laikā divām bēgļi ģimenēm piešķirs 5000 eiro

© Ādolfs Mārtiņš Krauklis, F64 Photo Agency

Valdība šodien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu divu bēgļu ģimeņu iesaistei pilotprojektā par īres mājokļa nodrošināšanu piešķirt 5000 eiro.

Minētā summa tiks pārdalīta no EM budžeta programmas "Nozaru vadība un politikas plānošana" uz pilotprojekta īstenotāja - Sabiedrības integrācijas fonda budžetu.

Ministru kabinets šā gada 10.jūlijā atbalstīja EM priekšlikumu par divu bēgļu ģimeņu iesaisti sešu mēnešu garā pilotprojektā par īres mājokļa nodrošināšanu. Projekta laikā šīm ģimenēm jāspēj integrēties un sevi uzturēt.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) iepriekš norādīja, ka Latvija bēgļu jautājuma risināšanā "īsti labi netiek uz priekšu", turklāt Latvija nepilda saistības attiecībā uz bēgļu integrāciju Latvijā. "Bieži vien tiek minēts, ka nav risinājuma mājokļa programmai, jo bēgļiem piešķirtie resursi pietiek, lai apmierinātu minimālās sociālās vajadzības. Tomēr ar šiem resursiem nepietiek, lai bēgļi varētu īrēt dzīvokli," skaidroja ekonomikas ministrs.

Ekonomikas ministrija (EM) analizēja vairākas iespējas jautājuma risināšanā un ministrija izvēlējās sākt pilotprojektu, kas paredz divām bēgļu ģimenēm piešķirt katrai pa 2400 eiro, lai pusgadu finansētu dzīvokļa īri, kas ļautu bēgļiem iekārtoties un atrast darbu.

F64

Ministrs arī norādīja, ka pašvaldību iesaiste minētā jautājuma risināšanā ir svarīga, tomēr ne kritiski svarīga, jo programma paredz subsidēt īri divām ģimenēm, kas slēgs īres līgumus uz komerciāliem nosacījumiem, nevis slēgs īres līgumus par sociālo dzīvokli.