Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Lems par iniciatīvu izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Saeima šodien lems, vai nodot izskatīšanai parlamenta komisijās Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu pārtraukt nepilsoņu statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem.

Kā liecina aģentūras LETA apkopotā informācija, šī iniciatīva šodien gaidāmajā balsojumā varētu negūt Saeimas vairākuma atbalstu.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalstīs prezidenta iniciatīvu, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Vaicāts, kā tas notiks praktiski, Brigmanis sagaida, ka deputāti balsos pret. Neviens no deputātiem, kas piedalīsies sēdē, nav politiķi informējis, ka plānotu nepiedalīties balsojumā, tomēr viens ZZS parlamentārietis nepiedalīsies sēdē.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka no 22 deputātiem divi nepiedalīsies sēdē, 16 balsos pret vai atturēsies, bet "četrinieks" no partijas "Kustība Par!" - Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis - atbalstīs prezidenta iniciatīvu.

Jānis Saliņš/ F64 Photo Agency

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Savukārt opozīcijas partijas - "Saskaņa", Latvijas Reģionu apvienība un partija "No sirds Latvijai" - ir nolēmušais balsot par Vējoņa iesniegtā likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās.

Ņemot vērā politisko spēku pausto un to spēku samēru Saeimā, pagaidām sagaidāms, ka "nepilsoņu bērnu iniciatīva" varētu tikt noraidīta ar dažām vai vairākām balsīm.