Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

ZZS kaldina plānus par Latgales iekarošanu vēlēšanās; apsver Dūklavu virzīt par līderi

JAUNI IZAICINĀJUMI. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs varētu kļūt par Zaļo un zemnieku savienības lokomotīvi Latgales vēlēšanu apgabalā. Tur partija pašlaik bauda vēlētāju mīlestības uzplaukumu, un nedaudz tajā palīdzējuši plūdi, kuru seku novēršanā roku pielicis arì ministrs © Foto: Elvīra ŠKUTĀNE, Krāslavas Vēstis

Līdz 13. Saeimas vēlēšanām atlicis nedaudz mazāk par gadu, taču Zaļo un zemnieku savienība lēnām sākusi kaldināt plānus par Latgales iekarošanu. Vērojot partijai paustā atbalsta pieaugumu Latgalē, organizācija šajā vēlēšanu apgabalā par līderi apsver virzīt zemkopības ministru Jāni Dūklavu.

Kopš 8. Saeimas, kad, apvienojoties Latvijas Zemnieku savienībai un Latvijas Zaļajai partijai, pirmo reizi uz politiskās skatuves uzkāpa ZZS, šim politiskajam spēkam no Latgales vēlēšanu apgabala Saeimā nav ievēlēti vairāk par trim no vidēji 16 apgabalā ievēlamajiem deputātiem.

Taču pašlaik Māra Kučinska valdības sāktais rīcības plāns Latgales reģiona izaugsmei un lauksaimniekiem tīkamā reakcija uz lielajiem plūdiem politiskajam spēkam sāk nest dividendes - ZZS Latgalē bauda 24% vēlētāju atbalstu.

«Jā, aptaujas dati liecina, ka par ZZS Latgalē pašlaik gatavi balsot 24% vēlētāju. Tas vairāk vai mazāk ir saistāms ar valdības politiku Latgalē. Taču tas var mainīties, ja cilvēki nejutīs, ka atbalsts ir paliekošs,» uzmanīgs priecējošo rezultātu vērtējumā ir ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Līdz šim, veicinot Latgales attīstību, valdība apstiprinājusi Latgales speciālās ekonomikas zonas teritoriju, kurā strādājošie uzņēmēji saņems līdz pat 80% lielas nodokļu atlaides. Bet, piesaistot vairāk nekā 52 miljonus Eiropas Savienības finansējuma eiro, Latgalē iecerēts radīt 861 jaunu darba vietu. Arī turpmāk Latgalē iecerēts investēt vairākus desmitus miljonu eiro.

ZZS veiksmīgi izmantojusi arī lielos plūdus, kuros cietušie lauksaimnieki esot apmierināti ar valdības un Zemkopības ministrijas sniegto atbalstu. «Mēs saprotam, ka valstij naudas ir tik, cik tās ir, bet šajā grūtajā posmā visi darbojas, lai palīdzētu un novērstu plūdu sekas,» atzinīgi par valdības paveikto izsakās Latvijas Zemnieku federācijas vadītāja Agita Hauka.

Neoficiāla informācija liecina, ka gana veiksmīgās Zemkopības ministrijas un paša ministra aktivitātes ZZS mudinājusi apsvērt iespēju J. Dūklavu nākamajās Saeimas vēlēšanās virzīt par saraksta līderi Latgales vēlēšanu apgabalā. Tiesa, A. Brigmanis uzskata, ka šis temats gadu pirms vēlēšanām ir pāragrs, un komentārus nesniedz. Taču jauns saraksta līderis Latgalē ZZS būs jāmeklē, jo 12. Saeimas vēlēšanās šo sarakstu vadījušais Raimonds Vējonis nu ir Valsts prezidents.

«Domāju, ka šajos reitingos plūdi un Dūklava aktivitātes ir tikai neliela daļa no stāsta. Domāju, ka tas reitings lielā mērā ir investīciju programmas Latgalē dēļ. Tas dod pozitīvu rezultātu. Un Latgalē ir ļoti svarīgi, lai tas cilvēks būtu ar varas auru un dvesmu, kam Dūklavs atbilstu. Tas, ka viņi jau tagad domā par to, liecina, ka ZZS jūtas ļoti stabili ar savu budžetu, turpinās investēt Latgalē un rezultāti viņiem tur būs,» uzskata politologs Filips Rajevskis.