Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Vēstnieks: Lielbritānijā nemeklē līdzības starp Skotiju un Kataloniju

© AFP/ SCANPIX

Lielbritānijas iedzīvotāji necenšas meklēt līdzības starp situāciju Skotijā un Katalonijā, norādīja Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons.

Pēc viņa domām, Lielbritānijas iedzīvotāji saprot, ka abas situācijas ir dažādas un katrai valstij ir savi konstitucionālie noteikumi, un tāpat ir ar Lielbritānijas un Spānijas konstitūcijām. Viņš arī uzsvēra, ka referendumi Katalonijā un Skotijā notikuši atšķirīgi.

"Referendumi patiešām notika atšķirīgi un britu valdības nostāja ir tāda, ka procesiem jānotiek respektējot konstitucionālo kārtību. Referendums, kas pirms pāris gadiem notika Skotijā, notika Lielbritānijas konstitūcijas ietvarā. Negribu iedziļināties detaļās par Kataloniju, jo neko daudz par situāciju nezinu, bet ir skaidrs, ka referendums nenotika atbilstoši Spānijas konstitūcijai," teica Šenons.

Jau ziņots, ka Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons ceturtdien paziņoja, ka Katalonija pasludinās neatkarību no Spānijas, ja Madride pildīs savus draudus apturēt tās autonomiju, vienlaikus norādot, ka šobrīd neatkarība nav pasludināta.

"Ja valsts valdība uzstās uz dialoga atteikšanu un turpinās represijas, Katalonijas parlaments, ja uzskatīs to par nepieciešamu, var iet tālāk un balsot par oficiālu neatkarības pasludināšanu," teikts Pudždemona vēstulē Spānijas premjeram Marjano Rahojam.

Tikmēr Spānijas valdība paziņoja, ka uzsāks Katalonijas valdības pilnvaru atcelšanas procedūru. "Valdība virzīs konstitūcijas 155.pantā noteiktās procedūras, lai atjaunotu Katalonijas pašpārvaldes likumību," teikts valdības paziņojumā.