Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Katalonijas premjerministrs: Tuvākajās stundās mūsu valsts ir jāuztur dzīva

© Scanpix

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons pēc parlamenta balsojuma par neatkarības pasludināšanu no Spānijas aicina cilvēkus saglabāt mieru.

"Tuvākajās stundās mums mūsu valsts ir jāuztur dzīva. Mums tas ir jādara mierīgā, civilizētā un cienīgā veidā, kā mēs to vienmēr esam darījuši un darīsim turpmāk," pavēstīja Pudždemons.

Parlamenta ēkā uzrunājot aptuveni 700 neatkarību atbalstošu pilsētu mēru, Pudždemons pavēstīja, ka likumdevēji ir spēruši sengaidītu soli, par kuru ir cīnījušies daudzi katalāņi.

Kā ziņots, Katalonijas reģionālais parlaments piektdien nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Īsi pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā,

Scanpix

Deklarācija par neatkarības pasludināšanu tika pieņemta ar 70 balsīm "par" un desmit "pret" un diviem deputātiem nododot tukšus biļetenus, bet opozīcija balsojumu boikotēja, pirms tā pametot 135 vietu parlamentu.

"Mēs dibinām Katalonijas Republiku kā neatkarīgu un suverēnu demokrātiskā un sociālā likuma valsti," teikts rezolūcijas preambulā.

Rezolūcijā aicināts sākt neatkarības procesu, kas ietver jaunu svarīgāko Katalonijas likumu izstrādi un vienlīdzīgu sarunu sākšanu ar Spānijas amatpersonām par sadarbības izveidošanu.

Tikmēr pie parlamenta ēkas Barselonā sapulcējušies desmitiem tūkstoši līksmojoši cilvēku, kas balsojumu skatījās tiešraidē uz diviem milzīgiem ekrāniem.

Scanpix

Daudzi aplaudēja un skandēja "neatkarība", pēc kā nodziedāja reģionālo himnu, daudziem turot gaisā paceltas dūres.

Savukārt Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs izplatījis paziņojumu, solot atjaunot likumību Katalonijā.

"Es aicinu visus spāņus saglabāt mieru. Likuma vara atjaunos likumību Katalonijā," teikts Rahoja paziņojumā tviterī.

Katalonijas valdība 1.oktobrī rīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu un Spānijas varas iestādes centās nepieļaut tā norisi.