Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

ASV, Lielbritānija un Vācija: Katalonijas neatkarību neatzīsim

© Scanpix

ASV, Lielbritānija un Vācija neatzīt Katalonijas reģiona neatkarību, piektdien pēc balsojuma Katalonijas parlamentā par reģiona neatkarību no Spānijas paziņoja Vašingtonas, Londonas un Berlīnes oficiālie pārstāvji.

"Katalonija ir Spānijas neatņemama sastāvdaļa, un Savienotās Valstis atbalsta Spānijas valdības konstitucionālos centienus saglabāt Spāniju spēcīgu un vienotu," teikts ASV Valsts departamenta preses sekretāres Heteres Nauertas paziņojumā.

Savukārt Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts tviterī paziņoja, ka Vācijas "federālā valdība neatzīst šo neatkarības deklarāciju. Spānijas suverenitāte un teritoriālā integritāte vienmēr paliks neaizskarama".

"Mēs ceram, ka iesaistītās puses izmantos visas pieejamās iespējas dialogam un deeskalācijai," viņš piebilda.

Lielbritānijas valdība pavēstīja, ka neatzīst tagad un neatzīs nākotnē Katalonijas neatkarību.

Katalonijas reģionālais parlaments piektdien nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Īsi pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons pēc neatkarības pasludināšanu aicināja cilvēkus saglabāt mieru.

Katalonijas valdība 1.oktobrī rīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu un Spānijas varas iestādes centās nepieļaut tā norisi.