Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Dumpis Sudrabas partijā apsīcis

JOPROJĀM DOMĀ. Arvīds Platpers vēl domā, vai izstāšanās no partijas, kas viņam palīdzēja nokļūt Saeimā, būs pareizais lēmums. To varot ietekmēt viņa prognozētās izmaiņas Vienotības frakcijā © F64

Ingunas Sudrabas vadītās partijas No sirds Latvijai Saeimas frakcijā uzvirmojušais nemiera gars norimis. Deputāti, kuri pauda gatavību pamest frakciju, šķiet, mainījuši savas domas un turpina darbu partijā, bet partija apsver iespēju uz Saeimas vēlēšanām meklēt sabiedrotos.

Pirms partijas kongresa, kas notika 28. oktobrī Ķegumā, Silvija Šimfa un Arvīds Platpers paziņoja, ka nopietni apsverot domu pamest partiju un kļūt par neatkarīgajiem deputātiem. Politiķus neapmierināja I. Sudrabas darbs tā dēvēto oligarhu lietu vētījošās parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadībā, kā arī citi, nekonkretizēti organizācijas vadības darba aspekti.

Kongresā S. Šimfa ar runu neuzstājās, paužot, ka ar savu redzējumu par problēmām partijā un to risinājumu iepriekš iepazīstinājusi organizācijas valdi. Savukārt A. Platpers, uzrunājot kongresa dalībniekus, kritizēja I. Sudrabu, ka tā nav pietiekami pūlējusies, lai kliedētu sabiedrībā gruzdošās aizdomas, kuras uzkurināja tā dēvētās Rīdzenes sarunas, par viņas iespējamo saistību ar Krievijas interesēm Latvijā. A. Platpers uzskata, ka partijai vajadzētu apmaksāt pat reklāmas radio un televīzijā, lai kliedētu šīs aizdomas, kas liedz partijai ieņemt tai pienākošos vietu lielajā politikā.

Pēc kongresa abi deputāti solīja, ka ar savu lēmumu - palikt vai nepalikt partijā - sabiedrību iepazīstinās nedēļas laikā. Kopš kongresa rit jau ceturtā nedēļa, bet deputāti joprojām minstinās.

«Šajā jautājumā es jums neko neteikšu,» lakoniska ir S. Šimfa. Savukārt A. Platpers atklāj, ka gaida nākamā gada budžetu, pēc kā, pēc viņa domām, iespējamas plašākas izmaiņas Vienotības frakcijā. Vērojot notiekošo konkurentu vidū, viņš pieņemšot situācijai atbilstošu lēmumu. «Jautājums joprojām tiek izsvērts un pārdomāts. Tas briest. Pašlaik notiek ārkārtīgi lielas izmaiņas. Paskatīsimies, kas notiks pēc budžeta pieņemšanas. Domāju, ka izmaiņas būs ārkārtīgi lielas. Vienotība turpinās pārvietoties visos virzienos. Notiek nepārtrauktas sarunas un kustība. Tas nav noliedzams. No tā daudz kas ir atkarīgs,» saka deputāts. Savukārt No sirds Latvijai vadītāja I. Sudraba joprojām ir optimistiski noskaņota un uzskata, ka partijai nav jāsatraucas par tās biedru aiziešanu.

Neoficiāla informācija liecina, ka viens no skaļi nenosauktajiem S. Šimfas un A. Platpera neapmierinātības iemesliem bija tas, ka līdz kongresam I. Sudrabai bijusi noraidoša attieksme pret kopēja saraksta veidošanu ar kādu citu partiju uz 13. Saeimas vēlēšanām. Abi sadumpojušies deputāti uzskatījuši, ka bez sabiedrotajiem No sirds Latvijai ir mazas izredzes atkal tapt ievēlētai parlamentā.

Pēc mazā dumpja partijas valdes attieksme esot mainījusies, un nu sabiedroto piesaistīšana vairs netiek uzskatīta par neiespējamu. Tas abus dumpiniekus, kuri cer turpināt darbu Saeimā arī nākamajā tās sasaukumā, nomierinājis.

Arī I. Sudraba atzīst, ka partijas valdē šis jautājums apspriests. «Mēs valdē skatījām iespēju, kādi varētu būt mūsu partneri. Bet tas nav tā, ka mums par katru cenu ar kādu jāapvienojas. Mēs izskatīsim šādu iespēju, ja būs politiskie spēki, kuru vērtību sistēma sakrīt ar mūsējo,» saka I. Sudraba.

Savu izredžu iekļūt Saeimā palielināšana ir vienīgais iemesls, kāpēc No sirds Latvijai nākamajās vēlēšanās varētu būt nepieciešami sabiedrotie. Nākamgad pirmo reizi darbosies likuma norma, kas partijām paģērē vismaz 500 biedru, lai tās varētu piedalīties vēlēšanās. Startējot uz 12. Saeimu, No sirds Latvijai tik liela biedru skaita nebija, taču aizvadītajos četros gados tas esot sasniegts.