Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Otro mēnesi pēc kārtas aug ZZS reitings

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Novembrī augusi pie varas esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un partijas "Vienotība" popularitāte, bet reitinga kritumu piedzīvojusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) un ilgstoši līderos esošā partija "Saskaņa", vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", atsaucoties uz SKDS veiktu iedzīvotāju aptauju par to, kā viņi balsotu Saeimas vēlēšanās.

"Saskaņas" reitings samazinājies 22,5% līdz 19,8%.

Jau trīs mēnešus pēc kārtas audzis ZZS reitings. Tā aizvien ieņem otro vietu populārāko politisko spēku sarakstā ar 15,3% atbalstu, kas ir palielinājums par 2,2 procentpunktiem.

Trešo vietu ar reitinga kritumu par 2,5 procentpunktiem ieņem VL-TB/LNNK - tās reitings novembrī bijis 7%.

"Vienotība" ar 0,3 procentpunktu kāpumu ierindojas piektajā vietā - tās reitings novembrī bijis 3,8%. Pirms tās ir Jaunā konservatīvā partija (JKP) - par to novembrī nemainīgi balsotu 3,9% vēlētāju.

Par Latvijas Reģionu apvienību (LRA) novembrī balsotu 2,4%, kas ir kritums par vienu procentpunktu.

Par partiju "No sirds Latvijai" savu balsi atdotu 2,1% vēlētāju un tas ir samazinājums par 0,1 procentpunktiem.

Tikmēr partijas "KPV LV" reitings palielinājies no 1,2% uz 1,6%.

Novembra aptaujā trešo reizi tika piedāvāts izvēlēties arī kustību "Par!", par kuru tāpat kā oktobrī balsotu 1,2% vēlētāju.

Ja proporcionāli sadalītu neizlēmušo balsis katrai no partijām, parlamentā iekļūtu pieci politiskie spēki - oktobrī tādi bija seši, secināts aptaujā. 5% barjeru oktobrī pārvarētu "Saskaņa" - 35,2%, ZZS - 25,7%, VL-TB/LNNK - 11,8%, JKP - 6,5% un "Vienotība" - 6,4%. No šī uzskaitījuma novembrī izkritusi LRA.

Par savu balsojumu oktobrī nezināja aptuveni 26%, bet 14% respondentu vēlēšanās nepiedalītos.