Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Kučinskis: "Čekas maisi" jāatver, tikai jāizdomā, kā to izdarīt

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) Zinātniskās izpētes komisijai jādod rekomendācijas, kā publiskot “čekas maisu” saturu, intervijā telekanāla LNT raidījumam “900 sekundes” teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš uzsvēra, ka “čekas maisi” ir jāatver noteiktā termiņā un par to nav diskusiju. Savukārt komisijas uzdevums ir dot rekomendācijas tieslietu ministram, kā to izdarīt.

Kā piebilda premjerministrs, piesardzība varētu rasties čekas arhīvā iekļautajiem cilvēkiem, kuriem nav zināms kā un kāpēc viņi tur ir iekļauti. Par to skaidrojumam būtu jānāk no komisijas. Pretējā gadījumā varētu sākties linča tiesas.

Kučinskis uzsvēra, ka Saeimas deputātu čekas maisos nav. Deputāti visi ir pārbaudīti.

F64 Photo Agency

Kā ziņots, četri Zinātniskās izpētes komisijas pētnieki iesnieguši anketas par pielaidi valsts noslēpumam Satversmes aizsardzības birojā (SAB), apliecināja SAB vadītājs Jānis Maizītis.

Maizītis sacīja, ka SAB sāka šo pētnieku pārbaudi atbilstoši iekšējos normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Pārbaužu termiņš būs atkarīgs no katras personas biogrāfijas - tā, cik liels apjoms būs jāpārbauda un kāda būs informācija. "Mēs apkopojam visu tiesībsargājošo iestāžu informāciju par katru personu - tā nav tikai pārbaude SAB," uzsvēra Maizītis.

Kā ziņots, SAB aicināja VDK zinātniskās izpētes komisijas pētniekus ierasties SAB telpās, lai aizpildītu aptaujas lapu pieejai valsts noslēpumam.

Reizē vēstulē izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V) Maizītis norādījis, ka no VDK zinātniskās izpētes komisijas puses piedzīvota tikai destruktīva sarakste.

Savukārt pati VDK zinātniskās izpētes komisija ir vērsusies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, lūdzot atcelt īpašo VDK likumu un nodot "čekas maisus" atklātībai.