Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Šķēle uzsver, ka "oligarhu lietā" neesot iesaistīts

© F64

Bijušais politiķis Andris Šķēle pirmdien "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijā paziņoja, ka konkrētajā krimināllietā nav bijis iesaistīts un nevarēja apstiprināt, ka savulaik viesnīcā "Rīdzene" ticies ar toreizējo politiķi Aināru Šleseru.

"Es īsti nezinu, kā iesākt, priekšsēdētājas kundze [komisijas vadītāja Inguna Sudraba (NSL)?," bija vieni no pirmajiem Šķēles vārdiem, šodien uzstājoties komisijā.

Šķēle aicināja komisiju būt precīzākai, uzsverot, ka viņš kriminālprocesā nebija iesaistītā persona. "Es neesmu aicināts ne reizi ne kā liecinieks, ne kā eksperts. Man būtu lūgums izlabot šo kļūdu, lai nevairojas plašāk," teica Šķēle.

Viņš norādīja, ka ir lasījis tikai dažas no žurnālā "Ir" publicētajām viesnīcas "Rīdzene" sarunām.

Šķēle nevarēja apstiprināt, vai savulaik šajā viesnīcā ticies ar toreizējo politiķi Aināru Šleseru. Šī viesnīca savulaik bijusi populāra vieta, kur gājuši tikties un dzert kafiju daudzi cilvēki, viņš norādīja. "Ja neatrodat manu vārdu [kriminālprocesā], tad nebūtu pamats izsecināt, ka esmu ticies," piebilda Šķēle.

Atbildot uz deputāta Andreja Judina (Par!/V) jautājumu par kontaktiem ar Šleseru, Šķēle norādīja, ka ap 2009.gadu un 2010.gadā komunikācija notika saistībā ar kopīgo partiju apvienību "Par labu Latviju".

Taujāts par savu lomu attiecībā uz laikrakstu "Diena", Šķēle norādīja, ka viņa pārstāvētais uzņēmums bija noslēdzis konsultēšanas līgumu ar SIA "Rīgas Tirdzniecības osta", kas vēlējās prasības tiesības uz AS "Diena" pārvērst labos aktīvos.

Uz komisijas priekšsēdētājas jautājumu, vai kādos gadījumos ir centies ietekmēt saturu laikrakstā "Diena", Šķēle atbildēja noliedzoši, sakot, ka "tas nav iespējams".

Deputāts Mārtiņš Šics (LRA) norādīja, ka medijos ir publiskota informācija un fotogrāfija par 2010.gadā notikušo trīs "oligarhu" un viņu menedžeru sarunu Šķēles biroja telpās, kur esot apspriesta laikraksta "Diena" nākotne. Vaicāts, vai tas tā bija, Šķēle atbildēja, ka šajā stāstā ir vairākas netaisnības jeb nepatiesības - viņš attiecīgajā fotogrāfijā neesot attēlots, kā arī konkrētajā dienā nav bijis birojā.

Kā ziņots, viesnīcas "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā "oligarhu lietā", kas tika ierosināta 2011.gadā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

Tomēr šī lieta atkal aktualizējusies pēc tam, kad žurnālā "Ir" tika publicētas amatpersonu un uzņēmēju sarunas, kuras, iespējams, tika noklausītas oligarhu lietā.

KNAB gan sācis dienesta pārbaudi par šo sarunu nokļūšanu publiskajā telpā. Šī pārbaude bija pēdējā, kas KNAB palikusi no aktualizētā skandāla par izbeigto oligarhu lietu. Pārbaudes rezultāti netiek publiski izpausti, taču tie ir nodoti vērtēšanai Drošības policijā, kas komentārus pagaidām nesniedz.