Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Vējonis: Ir jāsargā pārvietošanās brīvība Eiropā

© F64

“Pārvietošanās brīvība, tāpat kā citas mūsu brīvības, ir vienmēr jāsargā. Mums ir jāturpina kopīgi strādāt, lai stiprinātu Eiropas drošību un saglabātu personu brīvas kustības sniegtās priekšrocības,” uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ceturtdien, 2017. gada 21. decembrī, atzīmējot 10. gadadienu kopš Latvijas pievienošanās Šengenas līgumam par robežkontroles savstarpēju atcelšanu uz dalībvalstu robežām.

Svinīgais pasākums, kurā piedalījās arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, notika vietā, kur savulaik atradās robežpārejas punkts starp Valku Latvijā un Valgu Igaunijā. Valsts prezidents atzina, ka pēdējo gadu notikumi saistībā ar nelegālās migrācijas plūsmu un terorisma draudu pieaugumu Eiropā ir ietekmējuši cilvēku brīvu pārvietošanos Šengenas telpā. Tādēļ ir jārod līdzsvars starp drošības izaicinājumiem un personu brīvu kustību, kas dod iespējas ciešākai sadarbībai un uzticībai dalībvalstu starpā.

“Valkas un Valgas pilsētas ir “mūsu Šengena”, mūsu simbols un stāsts par iespējām, ko dod barjeru nojaukšana un cilvēku brīva pārvietošanās. Pirms 10 gadiem jums, Valkas un Valgas iedzīvotājiem, radās iespēja veidot kopīgus mērķus un vienotu dzīves telpu. Ir patiess prieks redzēt, ka jūs šo iespēju veiksmīgi izmantojat,” teica Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka abas kaimiņvalstis ir nospraudušas svarīgus mērķus pierobežas attīstībai un spējuši tos veiksmīgi īstenot - darbojas vienošanās par savstarpējo palīdzību neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā, īstenoti vairāki nozīmīgi ceļu atjaunošanas projekti starp abām valstīm, un ir iedibināta glābšanas dienestu sadarbība. Nozīmīga ir iniciatīva draudzīgas uzņēmējdarbības vides attīstīšanai, lai Valkā un Valgā piesaistītu investīcijas, ļautu uzņēmīgiem cilvēkiem radīt jaunas idejas un projektus.