Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Bergmanis: Aizsardzībai varētu būt nepieciešams papildus finansējums

© Dāvis Ūlands, F64 Photo Agency

Strauji attīstoties dažādām spējām, varētu būt nepieciešama diskusija par papildus finansējumu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Vaicāts, vai būtu jāpalielina nozarei atvēlētā finansējuma procentuālais līmenis, viņš norādīja, ka nākotnē droši vien nāksies par to aizdomāties un runāt. "Tik strauji attīstoties dažādām spējām, mums droši vien būs nepieciešamība pēc kādas lielākas vajadzības," atzina ministrs, piebilstot, ka par to tiek runāts arī Lietuvā, Igaunijā un Polijā.

Ministrs vienlaikus gan cer uz valsts ekonomikas attīstību, jo, augot iekšzemes kopproduktam, attiecīgi palielinātos arī nozares budžets.

Bergmanis uzsvēra, ka tuvākajā laikā nozarē būtu nepieciešams palielināt personālsastāvu, kā arī jādomā, kā šos cilvēkus noturēt - jādomā par algu palielināšanu un sociālajām garantijām.

Komentējot nesenos Valsts kontroles pārmetumus par aizsardzības nozares centralizēto iepirkumu sistēmas neefektivitāti, ministrs skaidroja, ka realizējamo resursu daudzums divos gados ir gandrīz dubultojies, kamēr cilvēkresursu skaits ir palicis nemainīgs.

Kā vēstīts, Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka aizsardzības nozares centralizēto iepirkumu sistēma ir neefektīva, to raksturo fragmentāra atbildība un nepietiekama ieinteresētība par rezultātu, nereti sarežģījumus iepirkumu norisē vienkārši atrisinot ar to pārtraukšanu.

Revīzijā gan nav konstatēta līdzekļu izšķērdēšana vai pazušana. VK revīzijā sniegusi 21 ieteikumu nodrošinājuma plānošanas un apgādes sistēmas darbības pilnveidošanai, un Aizsardzības ministrija apņēmusies tos pakāpeniski ieviest līdz 2021.gada janvārim.