Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

"Vienotība" vēl nav izlēmusi jautājumā par neuzticības izteikšanu Rimšēvičam

© F64

"Vienotība" šonedēļ frakcijas sēdē vēl lems, vai rosināt Saeimas balsojumu par mudinājumu Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no Latvijas Bankas prezidenta amata.

"Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens šodien pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja, ka frakcija trešdien, 28.februārī, pieņems galīgo lēmumu, vai virzīt šādu iniciatīvu. Tas saistīts ar to, ka koalīcijas partneru šajā jautājumā ir piesardzīga, tāpat viņi mudina izvērtēt Eiropas Centrālās bankas nostāju, skaidroja Ašeradens.

"Vienotība" jau pagājušajā nedēļā bija plānojusi virzīt šo jautājumu, tomēr atlika to, ņemot vērā neviennozīmīgu nostāju starp valdošās koalīcijas partijām.

Pat ja Saeima šādu lēmumu atbalstītu, tas nenozīmētu, ka Rimšēvičs zaudētu amatu. Saskaņā ar likumu Saeima var atbrīvot no amata centrālās bankas prezidentu tikai pēc viņa iesnieguma vai pēc notiesājoša sprieduma.

Kā ziņots, korupcijā aizdomās turētajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam ir aizliedzis izbraukt no valsts un ieņemt bankas prezidenta amatu. Aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu turētais Rimšēvičs nolēmis neatkāpties no amata.

Saeimas deputāti plāno meklēt risinājumu saistībā ar iespēju atsaukt Rimšēviču no amata. Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere (V) norādīja, ka pēc Rimšēviča paziņojuma, ka viņš neplāno atkāpties, ir jāapspriežas un jāizvērtē iespējami risinājumi.

Lībiņa-Egnere aģentūrai LETA skaidroja, ka šādi risinājumi tiks meklēti, atgādinot, ka Rimšēvičam pašlaik kā drošības līdzeklis noteikts liegums pildīt amata pienākumus. Koalīcijas partijas vakar konceptuāli pauda atbalstu iespējamiem grozījumiem likumā par Latvijas Banku, kas paredzētu iespēju apturēt centrālās bankas prezidenta pilnvaras uz kriminālprocesa laiku, kā arī noteikt divu pilnvaru termiņu ierobežojumu. Šos likumprojektu "Vienotība" lūgs iekļaut šīs nedēļas Saeimas sēdes darba kārtībā, pastāstīja Lībiņa-Egnere. Taujāta, vai normu par Latvijas Bankas prezidenta pilnvaru apturēšanu varētu piemērot ar atpakaļejošu datumu, politiķe teica, ka šis jautājums ir jāizvērtē.