Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Merkelei vairs nav šķēršļu uz ceturto pilnvaru termiņu

© AFP/Scanpix

Vācijas sociāldemokrāti (SPD) iekšējā referendumā ar divu trešdaļu balsu vairākumu atbalstījuši iesaistīšanos jaunā koalīcijā ar kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem konservatīvajiem, svētdien paziņojusi partijas vadība.

Par iesaistīšanos koalīcijā nobalsojuši 66%, pret to 34%. Šāds balsojuma rezultāts izbeidz politisko strupceļu, kurā Vācija atradās kopš septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, un paver Merkelei ceļu uz ceturto pilnvaru termiņu.

Jaunā valdība varētu tikt izveidota nepilnu divu nedēļu laikā. Paredzams, ka Bundestāgs 14.martā sanāks uz sēdi, lai ievēlētu Merkeli kancleres amatā, nostiprinot viņas pozīcijas Eiropas ietekmīgāko politiķu vidū.

Koalīcijas sarunas starp Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU), to Bavārijas māsaspartiju Kristīgi sociālo savienību (CSU), liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un "zaļajiem", kas tika uzsāktas pēc vēlēšanām, novembrī izgāzās, un Merkelei nācās vērsties pie SPD ar aicinājumu atjaunot līdzšinējo "lielo koalīciju".

CDU/CSU un SPD februāra sākumā saskaņoja jauno koalīcijas līgumu, bet tas tika nodots apstiprināšanai sociāldemokrātu ierindas biedriem partijas iekšējā referendumā, kurā bija tiesīgi piedalīties vairāk nekā 463 723 SDP biedru. Kā paziņojusi partija, kopumā balsojuši 78% no viņiem.

"Sociāldemokrātiem šis lēmums nebija viegls," atzinis SDP priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Olafs Šolcs. "Diskusijās mums izdevās tuvināties, un tas mums dod spēku uzsākt atjaunošanās procesu."

Noraidošs balsojums būtu devis nopietnu triecienu gan sociāldemokrātu vadībai, kas aicināja partijas biedrus atbalstīt koalīciju, gan Merkelei, kura jau gandrīz pusgadu centusies panākt jaunas valdības izveidi.

2013.gadā, kad SPD biedri lēma par "lielās koalīcijas" izveidi, to atbalstīja 76% partijas biedru.