Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Kā Amerikas latvieši vērtē Baltijas valstu vadītāju vizīti ASV?

© EPA / Scanpix

Baltijas valstu vadītāju uzņemšana ASV Baltijas valstu neatkarības pasludināšanas simtgadē ir spēcīgs un simbolisks žests, kas apliecina abu valstu vēsturiskās saites, ciešo sadarbību šodien un sadarbības potenciālu nākotnē gan aizsardzības, gan ekonomiskās sadarbības jomā, uzskata Amerikas latviešu apvienības (ALA) priekšsēdis Pēteris Blumbergs.

Kā aģentūru LETA informēja ALA, Blumbergs kā pozitīvu zīmi saredz to, ka ASV prezidents Donalds Tramps ir pamanījis Baltijas valstu ieguldījumu NATO kolektīvā drošībā un aizsardzībā, kā arī to, ka samita laikā ASV apliecinājušas savu gatavību turpināt militāro klātbūtni Baltijas reģionā un nodrošināt atbalstu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzībai.

Ne mazāk svarīgs ir ASV dotais signāls un novērtējums par sadarbības potenciālu ekonomiskās sadarbības jomā, norādīja Blumbergs. "Mēs arī priecājamies, ka ASV prezidents atzina Baltijas valstis par labu ieguldījumu vietu, bet vienlaikus ceram, ka Latvija turpinās veikt nepieciešamos mājas darbus Latvijas investīciju vides uzlabošanas jomā," uzsvēra ALA vadītājs, norādot uz nepieciešamajiem uzlabojumiem korupcijas apkarošanas, naudas atmazgāšanas jomā un tiesu sistēmas darbā.

ALA pārstāvji 3.aprīlī tikušies ar Vējoni Vašingtonā notikušā samita ietvaros. Tāpat apvienības vadība tikusies ar Latvijas Ārlietu ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Latvijas tirdzniecības palātas Amerikā, kā arī Amerikas tirdzniecības palātas Latvijā pārstāvjiem, pārrunājot iespējas veicināt ekonomisko sadarbību starp Latviju un ASV.

Apvienības pārstāvji informēja, ka šogad 28.jūnijā un 29.jūnijā Valmierā notiks Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums, kurā plānots apspriest tālākās sadarbības iespējas ekonomikas jomā.

ALA pārstāv un vieno ap 90 000 latviešu visā Amerikā. Tā ar vairāk nekā 140 dažādām latviešu organizācijām un gandrīz 5000 biedriem no visām pavalstīm ir lielākā latviešu organizācija ārpus Latvijas.