Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Saeimas komisija virza tālāk ideju par brīvdienu Lāčplēša dienā

© F64

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz 11.novembri, Lāčplēša dienu, noteikt par oficiālu svētku dienu.

Lielākā daļa ministriju pārstāvju pauda atbalstu šādam ierosinājumam. Finanšu ministrijas pārstāvji gan piebilda, ka ietekme uz iekšzemes kopproduktu varētu būt no 0,08% līdz 0,1%, bet nodokļu ieņēmumu samazinājums būtu 8,6 miljoni eiro 2019.gadā un 9,2 miljoni eiro - 2020.gadā. Ekonomikas ministrija mudināja deputātus pārskatīt svētku dienu sarakstu.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība atbalsta 11.novembra noteikšanu par svētku dienu, bet Latvijas Darba devēju konfederācija pauda pretēju viedokli.

Deputātu vairākums arī bija atbalstošs par šo ierosinājumu, tomēr Valters Dambe (ZZS) balsojumā atturējās. Viņš arī mudināja nepapildināt svētku dienu sarakstu vai pārskatīt pašlaik noteikto svētku dienu skaitu. Latvijas ekonomiskajā situācijā nevar palielināt svētku dienu skaitu un paredzēt vēl vienu brīvdienu, uzskata Dambe.

Ja 11.novembri noteiktu par svētku dienu, tad šajā dienā būtu brīvdiena. Ja tā "iekritīs" brīvdienās, tad ar papildu brīvdienu to nekompensēs.

Kā ziņots, šo likumprojektu parlamentā iesniedza deputāti Hosams Abu Meri (V), Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Atis Lejiņš (V), Rihards Kols (VL-TB/LNNK) un Inese Lībiņa-Egnere (V).

Partijas "Vienotība" pārstāvji iepriekš pauda, ka Lāčplēša diena kā oficiāla brīvdiena būtu cieņpilns žests un saliedējoša iniciatīva gan Latvijas simtgadē, gan sagaidot Bermontiādes simtgadi 2019.gadā.

"2019.gadā tiks atzīmēta 100.gadadiena kopš 1919.gada 11.novembra, kad Latvijas valsts armija guva uzvaru pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb t.s. Bermonta karaspēku. Pieminot šo notikumu, 11.novembris jeb Lāčplēša diena šobrīd noteikta kā oficiāla atceres diena, lai godinātu Latvijas brīvības cīnītājus," uzsvēra "Vienotības" pārstāvji.