Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

"Vienotība" skubina Gerhardu būt izlēmīgākam

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Rūpēs par Rīgas domes opozīcijas tiesību ievērošanu Vienotība vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu mudina rīkoties izlēmīgāk – pat atstādināt Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

Jau vēstīts, ka 1. martā Rīgas dome grozīja pašvaldības nolikumu, kurā noteica, ka par izskatāmo lietu deputāts drīkst uzdot tikai trīs jautājumus. Šis lēmums opozīcijā un daļā sabiedrības izsauca sašutumu, jo tika uztverts kā mēģinājums apklusināt opozīciju. Domes koalīcija gan uzsvēra, ka opozīcija tiesības uzdot neierobežotu skaitu jautājumu izmanto, lai dezorganizētu domes darbu, kas zināmā mērā atbilst patiesībai, taču šādi argumenti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) nešķita pietiekami. Ministrija paziņoja, ka nolikuma grozījumi nav demokrātiski un tie jāatsauc.

Taču Rīgas dome VARAM prasību apgājusi ar līkumu un pieņēmusi jaunus grozījumus, kas ierobežo jautājumu uzdošanai atvēlēto laiku - 20 minūtes. K. Gerhards arī šo ierobežojumu atzīst par nepamatotu, jo tas liedz domes deputātiem iegūt tiem nepieciešamo informāciju. Taču uz izlēmīgāku rīcību viņš nav gatavs un devis Rīgas domei laiku apdomāt - pildīt ministrijas norādes vai ne. Domei tas būtu jāveic jau tuvākajā sēdē. K. Gerhards sola - ja pašvaldība nerīkosies, viņš izdos rīkojumu, kas apturēs šo noteikumu darbību. «Tad Rīgas dome varēs lemt, pieņemt atbilstošu pašvaldības nolikumu vai iet uz Satversmes tiesu,» pēc tikšanās ar Vienotību teica ministrs.

Vienotību Rīgas domē pārstāvošajam Vilnim Ķirsim nešķiet, ka ar šādām metodēm ministrs spēs ietekmēt Rīgas mēru N. Ušakovu, jo viņa vadītās domes līdzšinējā darbība liecinot, ka tā arī šoreiz centīsies apiet ministrijas rekomendācijas. Tāpēc V. Ķirsis aicina K. Gerhardu būt izlēmīgākam un atstādināt N. Ušakovu vai pat visu Rīgas domi, kas nozīmētu ārkārtas vēlēšanas.

Arī Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri netic, ka N. Ušakova vadītā pašvaldība ir gatava mainīties, tādēļ neatbalsta K.Gerharda nogaidošo attieksmi.

«Demokrātija ir vērtība, pret kuru nedrīkst izturēties pavirši vai selektīvi. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai neatkarīgi no opozīcijas deputātu politiskās piederības vai simpātijām ir jānodrošina demokrātijas principu ievērošana pašvaldību darbībā un jāpārtrauc deputātu tiesību ierobežošana,» teic H. Abu Meri.

Taču Rīga nav vienīgā pašvaldība, kurā nolikums ierobežo deputātu tiesības uzzināt svarīgu informāciju. Marta sākumā ministrija visām 119 Latvijas pašvaldībām nosūtīja vēstuli, uzliekot par pienākumu izvērtēt pašvaldības nolikumu un gadījumā, ja nepieciešams, svītrot normas, kas ierobežo deputātu iespējas pilnvērtīgi piedalīties lēmumu pieņemšanā.

Patlaban ministrija saņēmusi un apkopojusi 68 pašvaldību atbildes vēstules un secinājusi, ka ierobežojumi pastāv sešās pašvaldībās. Četras no tām - Ventspils, Liepājas un Daugavpils pilsēta, kā arī Durbes novads - norādījušas, ka veiks nepieciešamās izmaiņas, lai atceltu neatbilstošos nolikumu punktus.

Pārkāpumi konstatēti arī Rēzeknes pilsētas un Jelgavas novada pašvaldībās, kurām ministrija nosūtījusi vēstuli ar pieprasījumu sagatavot grozījumus saistošajos noteikumos, nodrošinot domes darbības atbilstību demokrātiskas valsts pamatprincipu standartiem.