Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Pensionāru atraitņi saņems gadu ilgu pabalstu, lemj Saeima

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā steidzamības kārtībā grozīja valsts pensiju likumu, ieviešot pabalstu pensionāru atraitņiem.

Saskaņā ar izmaiņām pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņems pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas.

Līdzīga kārtība pastāv vairākās citās Eiropas valstīs, un tas ir būtisks atspaids atraitņiem pēc dzīvesbiedra zaudēšanas, it īpaši pirmajā gadā pēc laulātā nāves. Šāda atbalsta ieviešana palīdzētu sakārtot mantojuma un dzīvesvietas jautājumus, grozījumu izstrādātāju vārdā atzīmē Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Tāpat grozījumi nosaka, ka pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa ģimenei vai personai, kas uzņēmusies apbedīšanu, izmaksā apbedīšanas pabalstu divu mēnešu pensijas apmērā, ieskaitot pie tās piešķirto piemaksu par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim.

Vienlaikus grozījumi likumā "Par valsts pensijām" paredz palielināt piemaksu par uzkrāto darba stāžu arī tiem pensionāriem, kuri pensijā aizgājuši 1996.gadā.

Par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja A.Barča iepriekš norādījusi, ka piemaksas paaugstināšana attiektos apmēram uz 10 000 senioru, kuri pensijā devušies 1996.gadā. "Tas bija laiks, kad jaunā pensiju sistēma bija stājusies spēkā uz papīra, bet faktiski pensijas tika rēķinātas vēl pēc vecās kārtības. Individuāli veiktās sociālās iemaksas vēl netika ņemtas vērā, bet pensiju aprēķinam par pamatu bija 1995.gada vidējā alga, kas bija 85 lati. Tādēļ 1996.gadā piešķirtās pensijas būtiski neatšķiras no tām, kas aprēķinātas līdz reformai, un piemaksas palielinājums šiem cilvēkiem ir ļoti būtisks."

Līdz šim pensiju likuma redakcija paredzēja no šā gada 1.jūlija palielināt piemaksas senioriem, kuri pensionējušies līdz sociālās apdrošināšanas sistēmas ieviešanai - tātad līdz 1995.gada 31.decembrim. Piemaksu šai senioru grupai plānots palielināt no 1 līdz 1,5 eiro par katru darba stāža gadu. Tādējādi par katru stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, piemaksa palielināsies par 0,5 eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras aprēķini liecina, ka piemaksu palielināšanai šajā gadā papildu nepieciešami 1,03 miljoni un 2019.gadā - 2,05 miljoni eiro, savukārt apbedīšanas pabalstu palielināšanai nākamgad varētu būt nepieciešami ap 1,8 miljoniem eiro, bet pārdzīvojušā laulātā pabalsta ieviešanai gadā - astoņi miljoni eiro.

Likuma grozījumi pensionāru atbalstam stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā.