Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

"Saskaņai" jauns mēģinājums tikt pie valsts noslēpuma

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Pēc Jāņa Tutina diskvalificēšanas no Saeimas Nacionālās drošības komisijas Saskaņa nolēmusi darbam šajā komisijā virzīt Ivanu Klementjevu. J. Tutinam Satversmes aizsardzības birojs atteica piekļuvi valsts noslēpumu saturošai informācijai, kas nepieciešama darbam komisijā.

J. Tutinam darbs Nacionālās drošības komisijā bija jāsāk pēc pagājušajā gadā notikušajām pašvaldību vēlēšanām, jo viņa partijas biedrs Valērijs Agešins, kas līdz tam strādāja komisijā, tika ievēlēts Liepājas domē.

Pēc vairākus mēnešus ilgušas pārbaudes Satversmes aizsardzības birojs atteica J. Tutinam izsniegt atļauju, bet deputāts šo lēmumu pārsūdzēja Ģenerālprokuratūrā, kas SAB lēmumu atcēla.

Tāpēc deputāts tika pārbaudīts atkārtoti un pat tika pārbaudīts ar melu detektoru, taču arī šajā reizē saņēma atteikumu. Šoreiz tā apstrīdējumu Ģenerālprokuratūra noraidījusi.

Ņemot vērā, ka SAB veiktās pārbaudes parasti aizņem daudz laika, bet līdz vēlēšanām atlicis nedaudz mazāk par pieciem mēnešiem, J. Tutins vairs necentīsies pierādīt, ka ir tiesīgs saņemt darbam komisijā nepieciešamo atļauju. Taču viņu priecē, ka atbildīgais dienests viņam vismaz mutiski apliecinājis, ka SAB ieskatā viņa lojalitāte valstij nav apšaubīta un viņam nav arī nevēlamas pazīšanās vai draudzības. Atteikums pamatots ar to, ka darbam Nacionālās drošības komisijā nepieciešama augstākā līmeņa atļauja iepazīties ar valsts noslēpumu saturošu informāciju, tāpēc šādas atļaujas piešķiršanai esot īpaši augsta latiņa, kuru J. Tutins tomēr nav sasniedzis.

Tādēļ Saskaņa atsauca formāli komisijā joprojām strādājošo J. Tutinu no komisijas un izvirzīja jaunu kandidātu - Ivanu Klementjevu. Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs norāda, ka I. Klementjevs ir NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas biedrs. Viņaprāt, tas apliecina deputāta lojalitāti un atbilstību visiem kritērijiem, lai saņemtu atļauju. Tiesa, deputāts nenorāda, ka asambleja ir šķirta no NATO, dalībai tajā nekādas atļaujas piekļuvei slepenai informācijai nav nepieciešamas.

Taču iespēja, ka I. Klementjevam atļauja tiks piešķirta, pastāv, jo viņš iepriekšējā Saeimas sasaukumā bija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja biedrs un nepieciešamā atļauja viņam bija, apliecina šīs komisijas vadītājs Ainars Latkovskis.

Ņemot vērā šīs izmaiņas, Saskaņas deputāti samainījās ar vairākām komisijām. Turpmāk J. Tutins strādās Ilgtspējīgas attīstības komisijā, bet Sergejs Potapkins - Eiropas lietu komisijā.

J. Tutins līdzīgi citiem politiķiem, kuriem liegta piekļuve valsts noslēpumu saturošai informācijai, kategoriski noliedz, ka viņam būtu kaut mazākā nojausma par to, kādā informācijā balstīts SAB lēmums.