Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Vējonis vērš uzmanību uz Saeimā pieņemto likumu kvalitāti - joprojām ražojam brāķus

© F64

Saeimai būtu nepieciešams uzlabot pieņemto likumu kvalitāti, atklājot starptautisko konferenci "Konstitucionālās tiesas loma globalizētā pasaulē 21.gadsimtā", atzīmēja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Joprojām ir iespējams trešajā lasījumā ražot likumdošanas brāķi, joprojām likumdevējam nav pienākums pašam skaidrot iesniegtos priekšlikumus un pieņemtos likumus.

Valsts prezidents vērsa uzmanību, cik vienkārši un ātri līdz galam nepārdomāta ideja var kļūt par saistošu likumu. "Diemžēl Saeima nav spējusi vienoties par grozījumiem kārtības rullī, kas būtu vērsti uz likumdošanas procesa pilnveidošanu. Joprojām ir iespējams trešajā lasījumā ražot likumdošanas brāķi, joprojām likumdevējam nav pienākums pašam skaidrot iesniegtos priekšlikumus un pieņemtos likumus," atzīmēja Vējonis.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis klātesošajiem uzsvēra, ka nepieciešams stiprināt un atbalstīt ierēdniecību un tiesu varu. Pretējā gadījumā, ja nebūs labu un profesionālu ierēdņu un tiesnešu, pat vislabāk uzrakstītie likumi paliks tikai uz papīra.

Valsts prezidents norādīja, ka vēl aizvien ir gadījumi, kad likums tiek piemērots formāli un pavirši, ikdienas rutīnā pazaudējot taisnīgumu un cilvēku, kurš mēģina aizstāvēt savas tiesības. Tāpēc Satversmes tiesas iesaiste būs nepieciešama, lai uzlabotu likumu kvalitāti un to piemērošanu.

"Iedzīvotāju uzticēšanās tiesiskumam un Latvijai sākas mazās lietās, kad viņi pirmo reizi saskaras ar valsts pārvaldi, pašvaldībām, tiesu," piebilda Valsts prezidents.

Politiķis pauda viedokli, ka tiesiskuma jomā ir daudz darīts un daudz ir arī paveikts. Ar savu darbu Satversmes tiesa ir sekmējusi iedzīvotāju uzticēšanos tiesiskumam un Latvijai, tomēr vēl ir arī daudz darāmā, atzina Vējonis.