Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Putins izvairās runāt par ieslodzīto apmaiņu ar Ukrainu

© AFP/Scanpix

Šobrīd vēl ir pāragri atklāt detaļas par iespējamo ieslodzīto apmaiņu ar Ukrainu, svētdien sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Vienlaikus medijos komentētāji pauž minējumus, ka Krievija gaidāmā futbola Pasaules kausa spēļu priekšvakarā vai to laikā varētu no ieslodzījuma atbrīvot ukraiņu režisoru Oļehu Sencovu un vairākus citus ieslodzītos.

Putins un Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien telefonsarunas gaitā runājuši par iespējamo ieslodzīto apmaiņu un vienojušies, ka abu valstu amatpersonas apmeklēs cietumniekus "tuvākajā nākotnē".

Sarunas notiek bez liekas publicitātes, norādīja Kremļa saimnieks, raisot cerības, ka varētu tikt atbrīvoti vairāki desmiti ieslodzīto, arī Sencovs, kurš cietumā Krievijas Galējos Ziemeļos pieteicis badastreiku.

"Pagaidām vēl ir pāragri runāt par to, kā šis jautājums tiks atrisināts," žurnālistiem Ķīnā sacīja Putins, piebilstot, ka šobrīd vairāk nekomentēs, lai "neko nepārkāptu un neko neizjauktu".

Putins un Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien telefonsarunas gaitā runājuši par iespējamo ieslodzīto apmaiņu un vienojušies, ka abu valstu amatpersonas apmeklēs cietumniekus "tuvākajā nākotnē".

Sarunas iniciators bijis Porošenko, sacīja Putins.

Kijeva iepriekš apliecinājusi, ka ir gatava apmainīt "23 krievus, kas Ukrainā veica spiegošanas aktivitātes".

Atbilstoši Kijevas aplēsēm, Krievijā atrodas 70 Ukrainas politieslodzītie.

Cilvēktiesību aktīvisti mudinājuši atbrīvot Sencovu un citus Kremļa kritiķus, norādot, ka šāds solis atbilstu sporta spēļu vienojošajam garam.

Kā ziņots, Sencovs ir pieteicis badastreiku, pieprasot visu Krievijas cietumos esošo ukraiņu politieslodzīto atbrīvošanu.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.