Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Neapmierinātībā ar CVK, latviešu kopiena Bostonā neveidos vēlēšanu iecirkni

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Daļai Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas pilsoņu neērtības varētu sagādāt nobalsošana Saeimas vēlēšanās, jo, piemēram, Bostonā, kur dzīvo liels Latvijas pilsoņu skaits, nebūs vēlēšanu iecirkņa, ceturtdien vēstīja LNT rīta ziņu raidījums "900 sekundes".

Oktobrī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās Lielbritānijā būs 15 balsošanas iecirkņi. Tas ir vairāk nekā iepriekšējās reizēs, tomēr Bostonā šoreiz nobalsot nebūs iespējams. Tur divas iepriekšējās reizes vēlēšanu iecirkņus bija veidojis Bostonas latviešu kopienas vadītājs. Ņemot vērā negatīvo pieredzi ar Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) un pat finansiālos zaudējumus, šoreiz pieņemts lēmums iecirkni neorganizēt.

„Šoreiz [vēlēšanu iecirkņa] nebūs, jo ir ļoti grūti noorganizēt. Patiešām ir lieli papīru darbi, lai dabūtu finanses organizēšanai, īres maksas, ir daudz papīru jāpilda. No sākuma es ieguldu savu naudu, un tikai tad man no Latvijas atskaita naudu. Pēdējo reizi es šo naudu gaidīju mēnesi. Absurdā situācija ir tieši tā, ka par ēdināšanu iecirkņa darbiniekiem bija iedoti 5 eiro uz dienu, bet es pats personīgi nopirku visu ēdienu. Mēs no valsts dabūjām, ja nemaldos, 25 latus, bet iztērēju 100 mārciņas," stāsta latviešu kopienas Bostonā aktīvists Ziedonis Barbaks.

Lielbritānijā ir skaitliski lielākā Latvijas valstspiederīgo kopiena ārvalstīs, kas lielas vēlētāju aktivitātes gadījumā Saeimā var ievēlēt pat vairākus deputātus.