Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Tramps: Pie Krimas nonākšanas Krievijas okupācijā vainojams arī Baraks Obama

© Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien izteicies, ka tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu šovasar "ir iespējama".

Sarunā ar žurnālistiem Baltajā namā Tramps arī atkārtoja iepriekš sacīto, ka Krievijai vajadzētu atkal ļaut pievienoties G7.

"Ir daudz labāk, ja mēs saprotamies ar viņiem, nekā nesaprotamies," norādīja prezidents, kurš vairākkārt paudis gatavību sadarboties ar Putinu, neskatoties uz Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā un citām agresijas izpausmēm.

ASV īpašais prokurors Roberts Millers, kurš vada izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, izmeklē arī Trampa kampaņas iespējamo saistību ar to.

Tramps visas šīs aizdomas noraidījis, nodēvējot tās par "raganu medībām".

"Lielais septiņnieks" (G7), kurā apvienojušās pasaules lielākās industriāli attīstītās valstis ASV, Francija, Itālija Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija, tika izveidots pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. Kopš 1998.gada par grupas dalībnieci kļuva Krievija, kas gan piedalījās tikai sanāksmēs, kurās tika apspriesti politiskie, nevis ekonomikas jautājumi, un šis formāts tika nodēvēts par G8. Tomēr pēc tam, kad Krievija 2014.gadā okupēja un anektēja Ukrainas Krimas pussalu, tā no grupas tika izslēgta.

Tramps žurnālistiem Baltajā namā izteicās, ka pie Krimas nonākšanas Krievijas okupācijā vainojams arī viņa priekštecis prezidenta amatā Baraks Obama, jo "Putins nerespektēja prezidentu Obamu".

"Prezidents Obama zaudēja Krimu (..). Tas bija ilgi pirms es te nokļuvu," sacīja Tramps.

Taču nav skaidrs, kas, pēc Trampa domām, Obamam būtu bijis jādara, lai nepieļautu Krimas okupāciju.