Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Grieķijas parlamentā gaidāms balsojums par neuzticības izteikšanu premjeram

© SCANPIX

Grieķijas parlamentā sestdien paredzēts balsojums par neuzticības izteikšanu premjerministram Aleksim Cipram saistībā ar viņa panākto vienošanos ar Maķedoniju par tās nosaukuma maiņu, kas šonedēļ noslēgta, lai izbeigtu 27 gadus ilgstošo strīdu starp Atēnām un Skopji.

Saskaņā ar šo vienošanos, ko Ciprs otrdien parakstīja ar kaimiņvalsts premjerministru Zoranu Zaevu, Maķedoniju paredzēts pārdēvēt par Ziemeļmaķedonijas Republiku.

Daļa Grieķijas sabiedrības neatbalsta šo vienošanos, un konservatīvā opozīcijas partija "Jaunā demokrātija" aicinājusi sarīkot neuzticības balsojumu valdībai, lai to bloķētu.

Gaidāms, ka Cipra valdība neuzticības balsojumu izturēs, jo parlamentā tā kontrolē 154 no 300 mandātiem un Cipru solījusi atbalstīt arī premjera partijas SYRIZA koalīcijas partnere - nelielā nacionālistu partija “Neatkarīgie grieķi” (ANEL), lai gan pašu vienošanos ar Maķedoniju tā noraida.

SCANPIX

Arī Maķedonijā vienošanās saskārusies ar pretestību, tomēr abu valstu ārlietu ministri svētdien gatavojas to parakstīt.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu turpinājies kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un saindējis abu valstu kaimiņattiecības. Šī strīda dēļ Grieķija bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Lai vienošanās stātos spēkā, Maķedonijā tā vēl jāapstiprina parlamentā un referendumā, kā arī jāratificē Grieķijas parlamentā. Šie procesi var ilgt vairākus mēnešus.