Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Ungārija: Ar bēgļu kvotu noteikšanu ES ir pārkāpusi savas tiesības

Migranti Serbijā mazgājas pie dzeloņdrātīm notīta žoga gar kuru stiepjas Ungārijas robeža © Scanpix

Ungārija trešdien Eiropas Savienības (ES) Tiesā paziņoja, ka ES pastrādājusi tiesību pārkāpumus un rīkojusies sasteigti, 2015.gadā pieņemot obligātās kvotas patvēruma meklētāju sadalīšanai pa bloka valstīm.

ES Tiesā tiek izskatīta prasības, ko iesniegušas Ungārija un Slovākija.

"Šo ES lēmumu bija domāts pieņemt cik ātri vien iespējams, vienalga par kādu cenu," tiesā paziņoja Ungārijas valdības pārstāvis.

Ungārija un Slovākija vēlas, lai ES lēmums tiktu anulēts.

Slovākijas valdības pārstāve apgalvoja, ka ES lēmums ir pārāk tālejošs un rada izmaiņas ES noteikumos, kas attiecas uz patvēruma piešķiršanu. Viņa arī norādīja, ka plāna lēnā izpilde apliecina, ka tas nedarbojas.

Gaidāms, ka tiesa lēmumu šajā lietā pieņems tuvāko mēnešu laikā.

Pretrunīgi vērtētais lēmums atbilstoši kvotu sistēmai sadalīt pa bloka dalībvalstīm 160 000 patvēruma pieprasītāju tika pieņemts 2015.gada septembrī, kad migrantu krīze bija sasniegusi savu kulmināciju. Lēmumu pieņēma ES dalībvalstu iekšlietu ministri.

Ungārijas, Slovākijas, Rumānijas un Čehijas ministri balsoja pret to.

Neskatoties uz pieņemto lēmumu, daudzas bloka dalībvalstis nav steigušās to izpildīt.

Saskaņā ar ES kvotu plānu Ungārijai būtu jāuzņem aptuveni 1300 imigrantu, bet tā nav uzņēmusi nevienu. Savukārt Slovākija, kurai būtu jāuzņem aptuveni 800 migranti, līdz šim uzņēmusi tikai 16 migrantus no Grieķijas.